Οι Καζαμίες σήμερα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​πρώτη ημέρα του νέου έτους ορίζει μιαν επανεκκίνηση για τον άνθρωπο ή για την κοινωνία, και λειτουργεί κάπως σαν ελιξίριο διά του οποίου επιτυγχάνεται η απώθηση στο παρελθόν κάθε αδεξιότητος, κακοτυχίας ή συμφοράς. Νέα ημερολογιακή αφετηρία τίθεται με ό,τι αισιόδοξο και ευτυχές μπορεί ο καθείς να ευχηθεί ή να επινοήσει.

Δεν έχει ιδιαίτερη μεταφυσική αναφορά η πρώτη του έτους για τη χριστιανική θρησκεία. Ούτως ή άλλως το εκκλησιαστικό ημερολόγιο ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Το νέο έτος ως εκ τούτου φέρει όλα τα βάρη της προηγουμένης χρονιάς. Η καθημερινότητα είναι ο αμείλικτος και καθοριστικός παράγων.

Οχι εντελώς, βεβαίως, διότι, όταν περί τα μέσα του 18ου αιώνα γεννήθηκε η ιδέα του «νέου ανθρώπου», όταν οι αρχές του Διαφωτισμού άρχισαν να έχουν επιπτώσεις καταλυτικές στη ζωή των πολιτών, τότε ταυτόχρονα σημειώνεται και η ακραία έξαρση συμβολισμού του ελεύθερου τεκτονισμού, η αποκρυφιστική έρευνα, η μελλοντολογία.

Σε αυτό το περιβάλλον έδρασε ο Πιέτρο Καζαμία, για τον οποίο απλώς γνωρίζουμε ότι κατήγετο από τη Βενετία. Αξιοποίησε τις γνώσεις του περί αστρολογίας, φυσικής, την καβαλιστική τέχνη –δηλαδή το αποκρυφιστικό περιεχόμενο των αριθμών και των γραμμάτων– για να ερμηνεύσει τα μελλούμενα.

Εναν αιώνα αργότερα, ο Καζαμίας έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα, στην αρχή με τη μορφή ρυπαρού φυλλαδίου, που προεξήγγελλε τα γεγονότα της νέας χρονιάς. Οι ευφυείς συντάκτες του Καζαμία προέβλεπαν τερατογενέσεις, καθεστωτικές αλλαγές, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, ανά τον κόσμο. Και δικαιώνονταν, γιατί κάτι από όλα αυτά κάπου συνέβαινε στη διάρκεια της χρονιάς στην οικουμένη. Απάτη και παραπλάνηση των αφελών θα υποστηρίξουν ορισμένοι. Ορθώς, αλλά όχι μόνον. Διότι ουδείς μπορεί να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε νέα αρχή δίχως να ξέρει πού βαδίζει.

Οι Καζαμίες του παρελθόντος δεν υφίστανται· εξέλιπαν πριν από την εκπνοή του περασμένου αιώνα. Τη θέση τους κατέλαβαν νέοι οιωνοσκόποι, οι αξιοποιούντες νέες μεθόδους, μοντέλα προβολής των τάσεων της οικονομίας, δημοσκοπήσεις που προσδιορίζουν τις εξελίξεις στην πολιτική και εικοτολογούν και για το μέλλον του πλανήτη. Ο κόσμος δεν έχει αλλάξει. Η προσπάθεια προβλέψεως και ελέγχου των εξελίξεων παραμένει σταθερά. Το επεχείρησαν άλλωστε οι μαρξιστές, το επιχειρούν σήμερα οι φιλελεύθεροι και ενθουσιάζονται τα πλήθη.

Αξιοποιώντας έρευνες παλαιότερου καβαλιστή, ο συμπαθής κατά τα άλλα Πιέτρο Καζαμία αποπειράθηκε να προσδιορίσει τους πέντε τυχερούς του Lotto, όχι για λόγους που σχετίζονται με την ιουδαϊκή Καβάλα, αλλά για κέρδος. Υπό μορφή τυχερού παιγνίου, το Lotto επιβιώνει με το ίδιο όνομα και σήμερα. Το εγχείρημα του Καζαμία συνάντησε τεράστια ανταπόκριση στη Βενετία, από όπου το εισήγαγε στη Γαλλία ο μεγαλύτερος εραστής όλων των εποχών, ο Τζάκομο Καζανόβα. Η στήλη εύχεται στον όποιον αναγνώστη της καλή τύχη κατά το νέο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή