Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»

Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρες Τμήμα Απεικόνισης Μαστού υπάρχει εγκατεστημένο στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα».

Συγκεκριμένα, ήδη από το καλοκαίρι του 2011, λειτουργεί ένας ψηφιακός μαστογράφος (μοντέλο Senographe Essential, της Αμερικανικής εταιρείας General Electric). Ο ψηφιακός μαστογράφος αυτός, λειτουργεί παράλληλα με τον αναλογικό μαστογράφο (DMR, της Αμερικανικής εταιρείας General Electric), ο οποίος έχει ψηφιοποιηθεί με σύστημα ψηφιοποίησης ιατρικών εικόνων (ειδικό για μαστογραφίες). Και οι δύο μαστογράφοι μοιράζονται την πολλαπλών δυνατοτήτων διαγνωστική κονσόλα IDI. Μέσα στο 2018 θα τοποθετηθεί και δεύτερος ψηφιακός μαστογράφος με σύστημα βιοψίας τύπου αναρρόφησης κενού, ώστε να επιτευχθεί η ελάττωση των άσκοπων χειρουργείων του μαστού (με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος), με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Παράλλήλα στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού του Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», εκτελείται (με εμπειρία εικοσαετίας)  και η τοποθέτηση συρμάτινων οδηγών (hook) για την ακριβή και ασφαλή εξαίρεση υπόπτων βλαβών χειρουργικά με τη μέθοδο της στερεοταξίας, καθώς και κατευθυνόμενη υπό υπερηχογραφία.  

Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»-1

Στο Εργαστήριο, μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, διενεργείται η εφαρμογή πρωτοποριακού διαγνωστικού ελέγχου κατηγοριοποίησης υπόπτων στη μαστογραφία βλαβών, οι οποίες κατατάσσονται σε κακοήθεις ή μη κακοήθεις μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού μέσου και εν συνεχεία διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας (Contrast Enhanced Spectral Mammography – CESM). Το παραπάνω διαγνωστικό πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από την υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ και εφαρμόζεται σε πολύ λίγα ειδικά κέντρα απεικόνισης μαστού, παγκοσμίως. Με τη μέθοδο CESΜ επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού (εξαιρετικά μικρές βλάβες), ανάδειξη πολυεστικών ή πολυκεντρικών καρκίνων του μαστού (με όφελος ένα μόνο χειρουργείο αντί διαδοχικών και λιγότερη «ταλαιπωρία» για τη γυναίκα, διερεύνηση ύποπτων ευρημάτων, τροποποίηση σχεδιασμού χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομή, ογκεκτομή, λεμφαδενικός καθαρισμός κ.λ.π.), ελάττωση αριθμού μαγνητικών μαστογραφιών (που είναι εξαιρετικά ακριβή μέθοδος), επίσης η αποφυγή άσκοπων βιοψιών του μαστού και τέλος αποφυγή άσκοπων χειρουργείων. Παράλληλα η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως screening διαδικασία σε γυναίκες με ιδιαίτερα πυκνούς μαστούς. Ακόμη ως μέθοδος παρακολούθησης πορείας της νόσου σε γυναίκες που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η μέθοδος είναι σχετικά απλή, χαμηλή δόση ακτινοβολίας και παρέχει υψηλή διαγνωστική ευαισθησία στις παθήσεις του μαστού, που είναι ύποπτες για κακοήθεια.

Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί 2.300 περίπου γυναίκες με αυτή τη μέθοδο. Από αυτές σε πάνω από τις μισές διενεργήθηκαν χειρουργικές βιοψίες λόγω υποψίας κακοήθων ευρημάτων. Από τις υπόλοιπες το ένα τρίτο περίπου απέφυγαν την βιοψία ή τον περαιτέρω έλεγχο, λόγω της συμβολής της CESM μεθόδου.

Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»-2

Αναλυτικά τα ιστολογικά επιβεβαιωμένα αποτελέσματα καταδεικνύουν:

Ευαισθησία μεθόδου: 94.1%, Ειδικότητα μεθόδου: 86.2%, Ακρίβεια μεθόδου: 90.9%, Θετική προγνωστική αξία μεθόδου: 79.7%, Αρνητική προγνωστική αξία μεθόδου: 99.1%. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο διότι σε γυναίκες με αρνητική CESM ό έλεγχος σταματά εκεί και αυτές αποφεύγουν τις άσκοπες βιοψίες ή τις περαιτέρω χρονοβόρες και ακριβές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ανακοινωθεί στα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια Ακτινολογίας (ECR) καθώς και τα Παναμερικάνικα Συνέδρια Ακτινολογίας (RSNA) των τελευταίων ετών, αλλά και σε πολλά ελληνικά.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έχει εξελιχθεί το προτεινόμενο πρωτόκολλο εξέτασης από την κατασκευάστρια εταιρεία GE και σε πολλά μέρη της Ευρώπης χρησιμοποιείται το  ελληνικό πρωτόκολλο. Παράλληλα έχει δημοσιεύσει πρωτότυπη μέθοδο διάγνωσης CESM, η οποία αποκαλείται Malignancy Potential Score, η οποία ποσοτικοποιεί τον πιθανό κίνδυνο κακοήθειας στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό (PubMed) British Journal of Radiology.

Επίσης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει υπολογιστεί ακριβώς η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει η εξεταζόμενη, και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στα επίσης έγκυρα περιοδικά (PubMed) Medical Physics και Physics. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέθοδος να προταθεί και ως μέθοδος screening (προσυμπτωματικού ελέγχου) για τον καρκίνο του μαστού από τη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Ο Συντονιστής Διευθυντής του Εργαστηρίου Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης έχει υπογράψει συμβόλαιο επιστημονικής συνεργασίας με την κατασκευάστρια εταιρεία (GE) και ανήκει πλέον στο επίσημο Advisory Group για τον καρκίνο του μαστού, έχοντας δώσει διαλέξεις αναφορικά με τη μέθοδο στη Βιέννη, Μιλάνο και Βουκουρέστι. Παράλληλα σε κάθε μεγάλη επιστημονική εκδήλωση στη χώρα μας υπάρχει ομιλία μετά από πρόσκληση αναφορικά με τη μέθοδο CESM. Παρόμοιο συμβόλαιο έχει υπογράψει και με την Εταιρεία SIEMENS, αναφορικά με την υπερηχογραφία μαστού.

Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»-3

Στο συγκεκριμένο τμήμα εκπαιδεύονται όχι μόνο Έλληνες ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι Ακτινολόγοι αλλά ιατροί από το εξωτερικό έρχονται με έξοδα της εταιρείας GE για διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Επίσης στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού λειτουργεί ψηφιακός υπερηχογράφος (μοντέλο S2000 της εταιρείας SIEMENS) με υψίσυχνη Matrix ηχοβόλο κεφαλή, ειδική για την απεικόνιση του μαστού. Επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης ελαστογραφίας μαστού. Η ελαστογραφία του μαστού είναι μια νέα υπερηχογραφική τεχνική η οποία επιτρέπει την αξιολόγηση της ελαστικότητας ή σκληρότητας των εξεταζόμενων ιστών. Πρόκειται συνεπώς για ένα είδος εικονικής βιοψίας, το οποίοδεν διατίθεται από κανένα άλλο Κρατικό ή Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο υπερηχογράφος επιτρέπει την εφαρμογή και των δύο τεχνικών (shearwave και strain) ανάλογα με την προς εξέταση περίπτωση.

Στην αιχμή της τεχνολογίας το Τμήμα απεικόνισης μαστού του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα»-4

Όλες οι παραπάνω απεικονιστικές και επεμβατικές πράξεις (30 με 40 γυναίκες ημερησίως) διεκπεραιώνονται από τους ειδικούς Ακτινολόγους κυρία Ελένη Φειδά Διευθύντρια ΕΣΥ και τον Δρ. Αθανάσιο Χαλαζωνίτη Συντονιστή Διευθυντή του Εργαστηρίου. Αυτοί συνεπικουρούνται από ειδικευόμενους ιατρούς και κυρίως από την κυρία Χριστίνα Γκάλι (υποψήφια Διδάκτορος) και του κυρίου Χρήστου Τζήμα. Η ομάδα αυτή εξάλλου θα παρουσιάσει δύο μεγάλα εκπαιδευτικά σεμινάρια αναφορικά με την Ελαστογραφία και τη Μαστογραφία στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας στη Βιέννη στα τέλη Φεβρουαρίου, με σκοπό την εκπαίδευση ιατρών άλλων χωρών.

Σχεδιάζεται επίσης η αίτηση και νέας χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Νιάρχος για την αναβάθμιση του συστήματος υπερήχων και ενδεχομένως και αγοράς δεύτερου συστήματος, μαζί με την αναβάθμιση του PACS-RIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή