Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Με φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις χιλιάδων Ιρανών σε πολλές πόλεις της χώρας απάντησε η ισλαμική δημοκρατία στις αιματηρές κινητοποιήσεις πολιτών των τελευταίων ημερών. Επρόκειτο για επίδειξη ισχύος εκ μέρους του θεοκρατικού καθεστώτος ύστερα από έξι ημέρες κοινωνικής αναταραχής στη χώρα, που συγκλόνισαν τη θρησκευτική ηγεσία και άφησαν τουλάχιστον 22 νεκρούς. Οι συμμετέχοντες κυμάτιζαν ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι Φρουροί της Επανάστασης αναπτύχθηκαν σε τρεις επαρχίες για να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες. Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωσή τους, τρία μέλη των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσάχρ, στη μάχη «κατά  αντιεπαναστατικών στοιχείων», χωρίς να διευκρινίζεται αν το επεισόδιο σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στη σιιτική ιερή πόλη Κομ, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «θάνατος στους Αμερικανούς μισθοφόρους». Παρόμοιες πορείες έλαβαν χώρα στο Ισφαχάν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, το Αμπαντάν και το Χόραμσαχρ, στα νοτιοδυτικά. «Το αίμα στις φλέβες μας είναι δώρο στον ηγέτη μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, εκφράζοντας την αφοσίωσή τους στον Χαμενεΐ, και ζητούσαν την εκτέλεση των εξεγερμένων.

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταση θα κοπάσει τις επόμενες ημέρες. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε αρμόζουσα τη στάση του Ροχανί, ο οποίος είπε ότι οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο κατά την άσκηση του δικαιώματός τους για πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλέστηκε το CNN Turk, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι η Τουρκία τάσσεται κατά των ξένων παρεμβάσεων στο Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή