Ονειρο θερινής νυκτός η πληρωμή των φόρων σε δώδεκα δόσεις

Ονειρο θερινής νυκτός η πληρωμή των φόρων σε δώδεκα δόσεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός πραγματικότητας είναι η πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις. Οπως φαίνεται, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερες δόσεις, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Μάλιστα, χθες, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της κ. Αντωνοπούλου, ότι η πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, εξετάζει διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα, η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί η κ. Αντωνοπούλου τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9FM, ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις. Οπως είπε για το συγκεκριμένο θέμα, το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο. Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις, ανέφερε στην «Κ» ότι στην παρούσα φάση η συγκεκριμένη μελέτη είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Παρά το γεγονός, όπως σημειώνει ο αξιωματούχους, ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ότι πιέζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν είναι εφικτό να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των φόρων. Και αυτό, καθώς δεν γίνεται οι φόροι για παράδειγμα του 2017 να πληρώνονται στα δύο επόμενα έτη. Υπάρχει πρόβλημα τόσο δημοσιονομικό όσο και ταμειακό, καθώς περίπου 3 δισ. ευρώ θα εισπράττονταν το 2019, ποσό το οποίο θα έλειπε από τον προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις του κράτους κατά το τρέχον έτος.

Τι θα μπορούσε να γίνει

Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί εξηγεί το ίδιο στέλεχος είναι να ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο κάθε έτους, έτσι ώστε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να πληρωνόταν τον Μάρτιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο, δηλαδή σε 10 δόσεις, ενώ ο ΕΝΦΙΑ σε 9 δόσεις (από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο). Ωστόσο, το Δημόσιο (που κατά κύριο λόγο καθυστερεί στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών) και κάποιοι συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που κλείνουν τις οικονομικές καταστάσεις στα τέλη Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν προς τον παρόν την εκκαθάριση των δηλώσεων νωρίτερα και ως εκ τούτου την επιμήκυνση των δόσεων.

Σημειώνει πάντως ότι σήμερα σχεδόν όλες οι τράπεζες παρέχουν προγράμματα άτοκων δόσεων για την εξόφληση τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ερωτηθέν σχετικά με το θέμα, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή η ΑΑΔΕ προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων όπως, για παράδειγμα, η ενοποίηση των κέντρων είσπραξης οφειλών για χρέη προς το Δημόσιο και Τα ταμεία αλλά και στη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κλείνοντας επί της ουσίας κάθε συζήτηση για το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή