Stress tests και αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, καταλύτες για το Χ.Α. το 2018

Stress tests και αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, καταλύτες για το Χ.Α. το 2018

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, μέσω αξιολογήσεων, αρχής γενομένης από την S&P στις 19 Ιανουαρίου 2018, και η μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων των τραπεζών, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή τους επάρκεια που θα αποκαλύψουν τα ευρωπαϊκά stress tests έως τα τέλη Μαΐου, είναι οι δύο βασικοί καταλύτες που θα επηρεάσουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το νέο οικονομικό έτος.

Αυτό υποστηρίζουν τέσσερις χρηματιστές με δηλώσεις τους στην «Κ», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρεται στη δυνατότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αντλούν επενδυτικά κεφάλαια από την παγκόσμια ρευστότητα μέσω των χρηματιστηρίων.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις έχουν ως εξής:

Σωκράτης Λαζαρίδης (διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ): «Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι η αναδόμηση του παραγωγικού ιστού αποτελεί την προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αναπτυγμένων οικονομιών σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, στο πλαίσιο της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης. Η ταχύτητα με την οποία αξιοποιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα η ελεύθερη κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων, μέσω της διευρυμένης και χαμηλού κόστους δικτύωσης των συμμετεχόντων, των ομοιογενών υποδομών και κανόνων στις κεφαλαιαγορές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο να αξιοποιήσει με μεγαλύτερη ένταση τις αγορές κεφαλαίου και στον υπόλοιπο κόσμο στο πρότυπο της Αμερικής. Η ταχύτητα αξιοποίησης των αποδεδειγμένων δυνατοτήτων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κεφαλαιακή και χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την οικονομία το νέο έτος. Αλλωστε, η εκτίμηση στην αρχή του νέου έτους είναι ότι το κλίμα τόσο διεθνώς όσο και τοπικά θα υποστηρίξει όσες ελληνικές επιχειρήσεις ζητήσουν κεφαλαία, μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αξιοποιώντας το διεθνοποιημένο προφίλ που διατηρεί η αγορά και το ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνεται από το διεθνές επενδυτικό κοινό για την πορεία και τις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας».

Σπύρος Κυρίτσης (πρόεδρος ΣΜΕΧΑ και μέλος Δ.Σ. της Ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΠΕΥ): «Η αγορά θα παρακολουθήσει στενά την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αφού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Εφόσον δεν υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις με το κλείσιμο του μνημονιακού προγράμματος στις 18 Αυγούστου 2018, εκτιμώ ότι η αγορά θα έχει κινηθεί νωρίτερα ανοδικά. Ασφαλώς, σημαντικός καταλύτης για τη χρονιά είναι και το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών stress tests για τις τράπεζες, που θα αποκαλύψουν την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος».

Αντώνης Τσομπόπουλος (διευθυντής Συναλλαγών της «Πήγασος ΑΕΠΕΥ»): «Καταλύτης για τη συνέχιση της καλής πορείας είναι η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο επιτήρησης μετά το καλοκαίρι, που θα επιβεβαιώνει τη χρηστή τήρηση των συμφωνημένων. Αλλωστε, δεν αναμένουμε να προκηρυχθούν εκλογές εντός του 2018. Μεγάλο ερωτηματικό είναι οι τράπεζες που θα δοκιμαστούν στα stress tests, ωστόσο μπορούν να αποτελούν μέρος ενός χαρτοφυλακίου με την κατάλληλη αντιστάθμιση».

Μάνος Χατζηδάκης (επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ): «Ο συνδυασμός επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και έγκαιρης ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων που απομένουν θα δώσει αφορμές αναβαθμίσεων, οι οποίες έχουν σημαντικό ανοδικό περιθώριο, αφού η χώρα παραμένει σε πολύ χαμηλή βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας. Αλλοι καταλύτες που θα μπορούσαν να έχουν επιμέρους θετική επίδραση είναι η δημοπράτηση έργων υποδομών που θα ενισχύσουν τον κατασκευαστικό κλάδο, η ολοκλήρωση σημαντικών αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ) και, φυσικά, ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να έχει και το 2018 υψηλό αριθμό αφίξεων».

Νίκος Καυκάς (υπεύθυνος Ανάλυσης και Επενδυτικής στρατηγικής της Merit Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ): «Ασχέτως του αν το 2018 θα είναι έτος εκλογών ή όχι, η πολιτική ομαλότητα πρέπει να είναι δεδομένη για να μπορέσουμε να περάσουμε στο διά ταύτα, που είναι η οικονομία. Ο τραπεζικός κλάδος θα έχει τον πρώτο λόγο, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα των κόκκινων δανείων, συνδυαστικά με το ζήτημα των απαιτούμενων κεφαλαίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή