ΠΓΔΜ, τράπεζες, προληπτική γραμμή, τα στοιχήματα Τσίπρα

ΠΓΔΜ, τράπεζες, προληπτική γραμμή, τα στοιχήματα Τσίπρα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να διεμβολίσει την αντιπολίτευση, η διατήρηση της ευστάθειας των τραπεζών και η επιτυχής έκβαση των επερχόμενων stress tests, καθώς και η αποτροπή της προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο, είναι τα μεγάλα στοιχήματα, αλλά και οι φόβοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να «κλείσει» τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο. Εξάλλου ήδη υπάρχουν ενδείξεις μεταστροφής του κ. Π. Καμμένου, μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών, προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ο υπουργός Αμυνας φέρεται να δεσμεύθηκε ότι δεν θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση λόγω του ονοματολογικού. Κατά πληροφορίες, η ονομασία που προκρίνει η Αθήνα είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, που όμως δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια.

Για τις άλλες επιλογές

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς –Βόρεια ή Ανω Μακεδονία και Νova Macedonia– δεν υπάρχει ομοθυμία στον στενό πυρήνα του κυβερνητικού επιτελείου. Ο πρωθυπουργός φέρεται να συζητεί υπό όρους και προϋποθέσεις όλες τις εναλλακτικές, ενώ αντιθέτως άλλοι κορυφαίοι παράγοντες προκρίνουν σαφώς το Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός μέσω της επιτάχυνσης των διεργασιών για το ονοματολογικό προσδοκά να αναβιώσει τις διαφωνίες που υπήρχαν στο παρελθόν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Και να προκαλέσει νέες, στο Κίνημα Αλλαγής, όπου όπως προέκυψε από σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την κ. Φώφη Γεννηματά την περασμένη Τετάρτη, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας, ακόμη και χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ, αλλά υπάρχουν και ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις.

Η βούληση του κ. Τσίπρα για ταχεία επίλυση του ονοματολογικού δεν σχετίζεται μόνον με την εσωτερική πολιτική σκηνή και τα ρήγματα που εκτιμά ότι μπορεί να προκαλέσει στη Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως η ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί βασική προτεραιότητα για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο για την Ουάσιγκτον, όσο και για το Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι η κ. Αγκελα Μέρκελ είναι απορροφημένη από τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ως εκ τούτου, τυχόν συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εκ των πραγμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στο πρίσμα υπό το οποίο θα αντιμετωπιστούν θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση, όπως η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας»: το εάν δηλαδή θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο ή η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας είχε επικαλεστεί και το 2016 το μεταναστευτικό ως επιχείρημα για ηπιότερες ρυθμίσεις κατά τη διαμόρφωση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως παρά τα «αγκάθια» που εμπεριέχει η τέταρτη αξιολόγηση θα την ολοκληρώσει χωρίς κραδασμούς και μεγάλο πολιτικό κόστος. Εξάλλου η κυβερνητική πλειοψηφία έχει δοκιμαστεί σε δύσκολα και επώδυνα μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, ενώ αλώβητη αναμένεται να εξέλθει και από την επερχόμενη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, παρότι θα εμπεριέχει την αλλαγή των ρυθμίσεων για τις απεργίες.

Το κρίσιμο για τον κ. Τσίπρα είναι, ως εκ τούτου, να μην εγερθεί ζήτημα για την ευστάθεια των τραπεζών κατά τα επερχόμενα stress tests, εξέλιξη που αναμένεται να αποτραπεί εάν πραγματοποιηθούν οι συμφωνηθέντες για το 2018 πλειστηριασμοί. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός συναίνεσε στην αυστηροποίηση του πλαισίου για την προστασία των πλειστηριασμών, παρά τις εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και το μεγάλο πολιτικό κόστος της συγκεκριμένης επιλογής: Η επικείμενη επανέναρξη των πλειστηριασμών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής της Ν.Δ., του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» σε χώρους προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Τσίπρας έχει επιτύχει να κρατήσει σε χαμηλά ποσοστά, όπως η Λαϊκή Ενότητα του κ. Π. Λαφαζάνη, η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μια συμφωνία

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα είναι να επιτύχει μια συμφωνία με τους εταίρους που θα είναι δυνατόν να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη ως καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι από τη ρητορική του πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες έχουν αφαιρεθεί οι αναφορές στην ελάφρυνση του χρέους και έμφαση δίδεται στην αυτοδύναμη επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Πάντως, η αποφυγή της προληπτικής γραμμής στήριξης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη για την κυβέρνηση. Οι εταίροι είναι βέβαιο ότι επιθυμούν και οι ίδιοι για τους δικούς τους λόγους ένα ελληνικό success story. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν η Ελλάδα να αντιμετωπίσει εκ νέου πρόβλημα πρόσβασης στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία ότι, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι τράπεζες και η αποφυγή της προληπτικής γραμμής στήριξης είναι τα δύο «κλειδιά» που θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή