Τσίπρας στο υπουργικό: Η αξιολόγηση κλείνει για πρώτη φορά χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα

Τσίπρας στο υπουργικό: Η αξιολόγηση κλείνει για πρώτη φορά χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρονιά – ορόσημο χαρακτήρισε το 2018, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισηγητικής ομιλίας του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις ενώ ανέφερε ότι θα αποτελέσει έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό καθώς όπως είπε μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στην οικονομία.

«Δεν καταφέραμε όσα θέλαμε»

Σχετικά με την πορεία της γ’ αξιολόγησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπαίνει τώρα στην τελική φάση και όπως είπε «δεχθήκαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα».

Αναγνώρισε ακόμη ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια»

Οσον αφορά μάλιστα στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα».

«Η γ' αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα », είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ορόσημο ο Αύγουστος

Ο κ. Τσίπρας έκανε ακόμη ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και εκτίμησε ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξής.

«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε.

«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».

Αφού αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την πορεία των κοινωνικών δεικτών.

Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους» και σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ακόμη.

Τόνισε παράλληλα, ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε» και υπογράμμισε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.

Παράθυρο για λύση στο σκοπιανό

Αναφερόμενος στο σκοπιανό ο  πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες και στην εξωτερική πολιτική»  και επισήμανε ότι «εχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή».

Πρόσθεσε δε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

Μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία, Αυτοδιοίκηση

«Να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε μπροστά μας να ολοκληρώσουμε και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε τέλος, ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «το 2018 θα ανοίξουν οι ορίζοντες για μια μεγάλη πολιτική νίκη το 2019»

«Ο δρόμος είναι μπροστά μας, η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διαψεύσουμε» είπε κλείνοντας την εισήγησή του.

Στον Καμμένο το φλουρί της βασιλόπιτας

Την παραδοσιακή βασιλόπιτα έκοψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για το 2018. Τη βασιλόπιτα έφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν και ο τυχερός, καθώς του έπεσε το «φλουρί». Μάλιστα, όπως έγραψε στο Τwitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ψηφιοποιηθεί κατά προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή