Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία που θα καθιστά διακριτή την ΠΓΔΜ από τη Μακεδονία

Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία που θα καθιστά διακριτή την ΠΓΔΜ από τη Μακεδονία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρακτικά αδύνατο» χαρακτήρισε το να μην δεχτεί η Ελλάδα τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, σημειώνοντας ότι το Σκοπιανό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και οι συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί ανάλογα για την επίλυση του, ενώ την ίδια στιγμή υποβάθμισε τις ενστάσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πως βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι μία σύνθετη ονομασία, η οποία θα καθιστά την ΠΓΔΜ διακριτή από την ελληνική Μακεδονία, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Στη συνέχεια τόνισε πως το ονοματολογικό ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι πλέον «βρέφος», αλλά έχει «ηλικία» 25 ετών, συμπληρώνοντας ότι στη σημερινή διεθνή συγκυρία πολλές χώρες και οργανισμοί ήδη χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» στις αναφορές τους στην ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου, είπε ότι ο κυβερνητικός εταίρος αντιτίθεται στη χρήση όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, για να περάσει τυχόν συμφωνία για το ονοματολογικό. «Πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή, να είστε σίγουρος για την έγκριση της συμφωνίας», είπε ο κ. Κοτζιάς, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι «καλή».

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον υπουργό, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή που είναι διατεθειμένη να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες και ικανή να υλοποιήσει τις επιλογές της. Όσον αφορά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτό υπάρχει μεν στις δηλώσεις των σλαβικών κομμάτων αλλά δεν θεωρείται καλή λύση από τα αλβανικά κόμματα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, μία πιθανή απόρριψη μίας συμφωνίας σε δημοψήφισμα από τους σκοπιανούς, θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη γειτονική χώρα, καθώς η ΠΓΔΜ δεν θα μπει στο NATO ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς την ύπαρξη λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Αύριο Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα και επίσης θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή