Συλλογικότητα 100 γυναικών στηρίζει την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν»

Συλλογικότητα 100 γυναικών στηρίζει την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία άλλη «γυναικεία» οπτική στο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης, το όποιο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στο Χόλιγουντ τους τελευταίους μήνες, εξέφρασε σήμερα μια ομάδα γυναικών, μεταξύ των οποίων η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ. Η «παρέμβαση» στο ευαίσθητο αυτό θέμα έγινε μέσω της δημοσιοποίησης ενός άρθρου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, το οποίο υπερασπιζεται την ελευθερία των ανδρών «να ενοχλούν» και αντιτάσσεται στην «εκστρατεία κατάδοσης» που ακολούθησε την υπόθεση Γουάινσταϊν, υιοθετώντας μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί απ' αυτό το παγκόσμιο σκάνδαλο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δημοσιοποιήση του άρθρου έρχεται μία ημέρα μετά την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, όπου οι καταγγελίες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης βρέθηκαν με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο.

«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο ''καμάκι" δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλοκρατική επίθεση», αναφέρει το άρθρο, το οποίο υπογράφουν εκατό γυναίκες, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, συγγραφείς, ερευνήτριες και δημοσιογράφοι, απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» που έχει κάνει την εμφάνισή του, μετά τις πρώτες κατηγορίες για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση προς τον ισχυρό αμερικανό παραγωγό.

Σύμφωνα τα όσα αναφέρει το άρθρο, αν μετά την υπόθεση υπήρξε «μια θεμιτή συνειδητοποίηση των σεξουαλικών βιαιοτήτων που ασκούνται σε βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα μέσα στο επαγγελματικό πλαίσιο», «αυτή η απελευθέρωση του λόγου στρέφεται σήμερα στο αντίθετό της: μας διατάσσουν να μιλάμε καθώς πρέπει, να αποσιωπούμε αυτό που προκαλεί θυμό, και αυτές που αρνούνται να υποκύψουν σε τέτοιες εντολές θεωρούνται προδότριες, συνεργοί!».

Το άρθρο επίσης κάνει λόγο για μία «εκστρατεία καταδόσεων», η οποία οδηγεί σε απόδοση δικαιοσύνης με «συνοπτικές διαδικασίες»: Eνδεικτικά, άνδρες «τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για "προσωπικά" πράγματα σε ένα επαγγελματικό δείπνο ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, η έλξη με την οποία δεν ήταν αμοιβαία», υποστηρίζει το κείμενο, κάνοντας λόγο για ένα «καθαρτήριο κύμα».

Για τη συλλογικότητα αυτή, «αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα "γουρούνια" στο σφαγείο, αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν (….) ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν να προστατεύονται».

«Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ' αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα», συνεχίζουν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο αυτό, λέγοντας ότι υπερασπίζονται «μια ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητη για τη σεξουαλική ελευθερία», προσθέτει το άρθρο.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή