Τσίπρας: Η κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοξεκίνησε

Τσίπρας: Η κρίση τελειώνει εκεί που πρωτοξεκίνησε

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη».

«Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε:

«Η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική», πρόσθεσε. 

«Θάλασσα  ειρήνης και συνεργασίας το Αιγαίο»

Σε μήνυμά του με σαφή αποδέκτη την Αγκυρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες της Ελλάδας.

Υπογράμμισε ειδικά τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και σημείωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται ειδικά στην περιοχή μας».

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα»

Με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.Ο κ. Τσίπρας ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφία από τη συνάντησή τους.

«Στην Ελλάδα πάμε όλο και καλύτερα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, στην οικονομία, είναι ιδιαίτερα θετικές», είπε ο πρωθυπουργός στον Ιταλό κεντροαριστερό ομόλογό του.

«Φάνηκε και με τα ομόλογα του δημοσίου, που βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και στο εξής οι εξελίξεις θα είναι όλο και καλύτερες», πρόσθεσε.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, διαπιστώθηκε σημαντική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μετά την σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών, στην Κέρκυρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες που έχουν θετικές οικονομικές επιδόσεις και η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης. Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάολο Τζεντιλόνι συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού east med.

Πραάλληλα υπογραμμίστηκαν οι κοινές θέσεις για την διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των προσφυγικών ροών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των «χωρών πρώτης υποδοχής».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση των δυο πρωθυπουργών τονίστηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίσθηκε και η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή