Στην αναμονή η κυβέρνηση για το «μαξιλάρι» ασφαλείας και το ύψος της δόσης

Στην αναμονή η κυβέρνηση για το «μαξιλάρι» ασφαλείας και το ύψος της δόσης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμήλωσε χθες η κυβέρνηση τον πήχυ των προσδοκιών για τη δόση που αναμένεται να εισπράξει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τοποθετώντας τον στα 4,5 δισ ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι στον υπολογισμό της αυτό δεν συμπεριέλαβε κανένα ποσό για τον σχηματισμό «μαξιλαριού» ασφαλείας, καθώς –όπως φαίνεται– γύρω από το θέμα αυτό εξακολουθεί να υφίσταται διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, σχετικά με τις προϋποθέσεις εκταμίευσής του.

Με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα (και της «Κ»), που τοποθετούσαν τις πρώτες εκτιμήσεις για τη δόση στα 7,5 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένου ενός ποσού της τάξεως περίπου των 2 δισ. ευρώ για τον σχηματισμό «μαξιλαριού» ασφαλείας, το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωσή του ανέφερε ότι «το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ». Οπως σημείωνε, «το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές». Η άτυπη ενημέρωση δεν ανέφερε τίποτα για το «μαξιλάρι».

Στο περιθώριο του Euroworking Group, πάντως, χθες ευρωπαϊκή πηγή εκτιμούσε ότι η δόση θα είναι περίπου 7 δισ. ευρώ, αλλά προσέθετε ότι το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συμπεριληφθεί σ’ αυτήν ένα ποσό για το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι».

Εκτός από τα συνήθη ποσά που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε δόση όπως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου διαστήματος και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε αυτή τη δόση υπάρχει η πιθανότητα να συμπεριληφθεί και το ποσό για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού «μαξιλαριού». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτό ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Πρόκειται για το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να μην ανεβάσουν στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας, όταν θα πάψει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της από τα δάνεια της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προγραμματίσει να εκταμιεύσει ο ESM ένα ποσό 9 δισ. ευρώ για «μαξιλάρι» και οι πληροφορίες που υπήρχαν ανέφεραν ότι επρόκειτο να δοθεί σταδιακά ώς το τέλος του προγράμματος. Ετσι, είχε εκτιμηθεί ότι θα μπορούσαν να δοθούν τα πρώτα 2 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση.

Το «μαξιλάρι» του ESM θα συμπληρωθεί με άλλα περίπου 6 δισ. ευρώ από τις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, ώς τον Αύγουστο. Ετσι, συνολικά, το αποθεματικό ασφαλείας θα φτάνει τα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες ώς το τέλος του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τον ESM, ώς το τέλος του προγράμματος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μηχανισμού είναι 18,4 δισ. ευρώ (αφήνοντας αδιάθετα 27,4 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του μνημονίου). Από αυτά, τα 9 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να δοθούν για το «μαξιλάρι» και άλλα 9,4 για τις δανειακές ανάγκες της χώρας και τα ληξιπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή εκτίμησή της κυβέρνησης, η οποία έγινε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Euroworking Group, είναι μικρότερη από αυτήν που η ίδια έκανε στον προϋπολογισμό, όπου ανέμενε εκταμίευση 5,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή