Πολυνομοσχέδιο: ανοιχτά μέτωπα σε απεργίες, επιδόματα

Πολυνομοσχέδιο: ανοιχτά μέτωπα σε απεργίες, επιδόματα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία ανοικτά μέτωπα με ενδεχόμενες δυσμενείς διαστάσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αναμένεται να αφήσει πίσω του το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται –εκτός απροόπτου– σήμερα στη Βουλή. Οταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε, κυρίως μέσω των έντονων αντιδράσεων του ΚΚΕ, και τεθεί σε εφαρμογή ο προωθούμενος νόμος θα κριθούν στην πράξη τόσο το μέλλον των απεργιών στην Ελλάδα, όσο και η τύχη των αναπηρικών επιδομάτων αλλά και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

«Βόμβες»

Πρόκειται για τρεις βόμβες που ενδέχεται να ενεργοποιηθούν στην πράξη, καθώς οι σχετικές διατάξεις αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Για παράδειγμα, το θέμα των απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία θα κριθεί στα δικαστήρια, όπως συμβαίνει άλλωστε και για τη συντριπτική πλειονότητα των απεργιών τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% αυτών οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες, όπου και κρίνονται παράνομες, με συνέπεια τη διακοπή τους. Η ασάφεια της προωθούμενης διάταξης από το υπουργείο Εργασίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η αυξημένη απαρτία του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου, να αφορά και τις πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας συνδικαλιστικές οργανώσεις. Παρά τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας, το γεγονός ότι η διάταξη δεν γίνεται πιο σαφής, καθιστά μια απόφαση για απεργία «ανοικτή» σε διαφορετικές ερμηνείες από τα δικαστήρια.

Διαφορετικές ερμηνείες

Οπως «ανοικτή» σε διαφορετικές ερμηνείες είναι και η διάταξη για το μέλλον των προνοιακών επιδομάτων και τους δικαιούχους του. Το μόνο δεδομένο είναι ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας στην Περιφέρεια Αττικής, που θα αφορά όσα άτομα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση ένταξης σε προνοιακές παροχές. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί και που στην πράξη θα κρίνει και το μέλλον των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας, είναι ο τρόπος εκτίμησης της αναπηρίας σε σχέση με τη δυνατότητα των ατόμων να δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής. Η διαδικασία αξιολόγησης, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των παροχών σε χρήμα θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Μάλιστα, αφού αξιολογηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί πανελλαδικά.

Αβέβαιο είναι και το μέλλον των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο και κυρίως των χιλιάδων δικαιούχων του. Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ο συνολικός επανασχεδιασμός των κριτηρίων χορήγησής του, με ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιοι από τους δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ και στα νοσοκομεία, να χάσουν το επίδομα ή ακόμη και τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Μια ειδική επιτροπή θα αξιολογήσει τις ειδικότητες αλλά και το ύψος του επιδόματος και με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν από το μηδέν, οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή