Σε μόλις είκοσι ημέρες ζητούν από τους εκτιμητές τις νέες αντικειμενικές

Σε μόλις είκοσι ημέρες ζητούν από τους εκτιμητές τις νέες αντικειμενικές

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου αυτές να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές, να περιλαμβάνεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης επί σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, εντέλει οι νέες τιμές θα προκύψουν από διαδικασία που θα διαρκέσει μόλις 20 ημέρες! Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, είναι πρακτικά αδύνατον να προκύψουν αξιόπιστες εισηγήσεις από το άτυπο fast track που επιχειρείται, προκειμένου να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες και να διαμορφωθούν οι νέες τιμές ζώνης, επί των οποίων στη συνέχεια θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Ενδεικτικό της προχειρότητας που χαρακτηρίζει το σχετικό εγχείρημα είναι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζονται πρόσθετες λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού των αξιών (π.χ. αριθμός εκτιμητών ανά περιοχή, στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ.) και η οποία εκδόθηκε μόλις την Πέμπτη, μία μέρα πριν από την επίσημη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές που θα αναλάβουν να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνον τυχαίο δεν είναι ότι από τους 700 πιστοποιημένους εκτιμητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να κατέθεσαν συμμετοχή περί τους 100. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν αφορά τις μεγάλες και καταξιωμένες εταιρείες του χώρου, όπως ίσως θα περίμενε κανείς προκειμένου να αυξηθούν και οι πιθανότητες αυξημένων ποιοτικών προδιαγραφών στο όλο έργο. Αντιθέτως, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ανεξάρτητοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι ως επί το πλείστον. Το πώς οι άνθρωποι αυτοί θα προσκομίσουν αξιόπιστες πράξεις αγοραπωλησίας (που ζητούνται από το υπουργείο, στο πλαίσιο της αιτιολόγησης της κάθε τιμή ζώνης που θα εισηγείται ο κάθε εκτιμητής) είναι απορίας άξιον. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Ζιώγα, επικεφαλής της NAI Hellas και πρόεδρο του ελληνικού τμήματος του RICS, ενός από τους εγκυρότερους οργανισμούς ορκωτών εκτιμητών ακινήτων, «για τον αξιόπιστο καθορισμό των τιμών ζώνης χρειαζόταν επαρκής και σημαντική προεργασία και κυρίως η διασφάλιση της ποιότητας των εκτιμήσεων, κάτι που με τον υφιστάμενο μηχανισμό φαντάζει εξαιρετικά δυσχερές να συμβεί, δεδομένου και των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν αναμένονται εισηγήσεις για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης. Και αυτό, καθώς δεν υπάρχουν εκτιμητές που θα αναλάβουν τον καθορισμό τιμών ζώνης όχι μόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Εκτιμητές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει συσταθεί ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης και συντονισμού του έργου καθορισμού των αξιών, ο οποίος παράλληλα θα διασφάλισε και την ποιότητα των εισηγήσεων. Τονίζουν, δε, ότι η όλη διαδικασία βρίθει προχειρότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα τεθούν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμητές ακινήτων που θα αναλάβουν το έργο θα πρέπει να εισηγηθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα είναι στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Επί της ουσίας, θα πρέπει να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές.

Αυτό που δεν αρνείται κανείς είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα επιβαρύνουν περισσότερο τις «λαϊκές» περιοχές, όπως Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα και Νέα Λιόσια, με τις τιμές να αυξάνονται ακόμα και 50%, ενώ αντίθετα θα ελαφρυνθούν οι περιοχές των βορείων προαστίων περίπου 30%-40%. Πάντως, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, η απόφαση για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν το 2018 θα είναι πολιτική, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή