ΣΕΒ: «Οχι στην πλασματική ευημερία με δανεικά»

ΣΕΒ: «Οχι στην πλασματική ευημερία με δανεικά»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση να μην επιστρέψει η χώρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο, στις «εσφαλμένες πολιτικές των χρόνων της πλασματικής ευημερίας με δανεικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας», επισήμανε χθες, στο μηνιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ.

Στο δελτίο αναλύεται η εικόνα της οικονομίας και επισημαίνεται ότι αυτή έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Τονίζεται, όμως, ότι «οι επενδύσεις παραμένουν το αδύναμο σημείο της ανάκαμψης, με όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις μεταφορές, να βρίσκονται ακόμη σε αρνητικό έδαφος, αν και βελτιωμένες σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια». Συγκεκριμένα, καταγράφονται η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος, του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο, η δυναμική πορεία των εξαγωγών και του τουρισμού, η υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας και η αύξηση των καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, σημειώνονται η πτώση στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών τον Νοέμβριο και του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο, καθώς και το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παρέμενε σε αρνητικό έδαφος τον Νοέμβριο.

«Το 2017 έκλεισε με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να ισχυροποιούνται», σημειώνει το δελτίο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την 3η αξιολόγηση συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. Παράλληλα, η επικείμενη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται να απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις προοπτικές για ισχυρότερη ανάκαμψη το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή