Αύξηση 6,4% στη διακίνηση κοντέινερ από ΟΛΠ το 2017

Αύξηση 6,4% στη διακίνηση κοντέινερ από ΟΛΠ το 2017

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ετήσια άνοδο της τάξεως του 6,4% σε 3,692 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, που ταυτόχρονα είναι και νέο ιστορικό υψηλό, ολοκληρώθηκε το 2017 για τον ΟΛΠ, με τις προοπτικές για το 2018 να φαντάζουν ακόμα ευνοϊκότερες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο κινεζικός όμιλος της Cosco, το λιμάνι του Πειραιά παραμένει το «πετράδι του στέμματος» σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες εκτός Κίνας, καθώς αποτελεί εκείνο με την υψηλότερη επίδοση ως προς τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων. Η επίδοση του 2017 οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την αυξημένη ροή εμπορευματοκιβωτίων κατά το δεύτερο εξάμηνο, όταν σημειώθηκε το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά.

Τον Οκτώβριο καταγράφηκε και η υψηλότερη επίδοση μέχρι σήμερα, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 352,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 290,3 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2016, μια αύξηση της τάξεως του 21,3%. Ανοδος κατά 18,6% σημειώθηκε και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο διακινήθηκαν συνολικά 317,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 267,9 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Ειδικά, όσον αφορά τον Δεκέμβριο, βασικό ρόλο στην άνοδο της εν λόγω δραστηριότητας διαδραμάτισε το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις της ταϊβανέζικης Evergreen Line, στο πλαίσιο σχετικής απόφασής της να ενισχύσει τη θαλάσσια σύνδεση που παρέχει μεταξύ της Μεσογείου και της Β. Ευρώπης, σε συνεργασία τόσο με την Cosco όσο και με την ιαπωνική Yang Ming Marine. Η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ροές εμπορευματοκιβωτίων προς το λιμάνι του Πειραιά, ιδίως κατά το 2018.

Επιπλέον, μεταξύ των κινήσεων που έχουν αρχίσει να συνεισφέρουν θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά, περιλαμβάνεται η διαμόρφωση νέων συμμαχιών μεταξύ των μεγάλων ναυτιλιακών ομίλων διακίνησης κοντέινερ διεθνώς, όπως επίσης και η σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με το λιμάνι της Σαγκάης. Θετική επίδραση για την αύξηση του 2017 είχε και το γεγονός ότι πλέον έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διαμόρφωση των νέων συμμαχικών γραμμών (alliances), στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος της Cosco.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή