Παιχνίδια εντυπώσεων στη Βουλή

Παιχνίδια εντυπώσεων στη Βουλή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής εμβέλειας πολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία πάντως και πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να επενδύουν αρκετά κατά την τρέχουσα συγκυρία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντός του Κοινοβουλίου.

Στην παρούσα φάση, «πρωταγωνιστές» εμφανίζονται δύο βουλευτές προερχόμενοι από την «Ένωση Κεντρώων», γεγονός που αναδεικνύεται ως ιδιαιτέρως ενοχλητικό για τον κ. Β. Λεβέντη. Αφού πέρασαν μια περίοδο παραμονής τους στην άτυπη ομάδα των ανεξαρτήτων βουλευτών, αρχικώς χθες η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και σήμερα Τρίτη ο κ. Γ. Καρράς, ανακοίνωσαν την επιλογή τους να βρουν νέα κομματική στέγη, προσχωρώντας στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αντιστοίχως.

Για λόγους προφανών πολιτικών εντυπώσεων, οι ηγεσίες των δύο Κ.Ο. είναι ικανοποιημένες από την εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις προσβλέπουν και σε νέες ανάλογες κινήσεις: στον μεν ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι για πρώτη φορά κυβερνητικό κόμμα που «περνά» μνημονιακά νομοθετήματα αντί να χάνει, κερδίζει δυνάμεις, ενώ στη ΔΗΣΥ σημειώνουν πως το «προσκλητήριο» για αναγέννηση και ενδυνάμωση της δημοκρατικής παράταξης έχει απήχηση.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που δηλώνουν πως αναμένουν στο προσεχές μέλλον την εκδήλωση και άλλων κινήσεων, με τους πλέον «υποψιασμένους» να κοιτούν κατ’ αρχήν στον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Θ.Θεοχάρη. Οι πιο τολμηροί εκ των αναλυτών του Περιστυλίου, πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επίδειξη «κινητικότητας» από βουλευτές που ανήκουν σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα με την οποία εξελέγησαν, στην κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησής τους, εξαιτίας διαφωνιών με κεντρική κομματική γραμμή σε κρίσιμα ζητήματα. Υπό  προϋποθέσεις, λέγεται χαρακτηριστικά, τέτοιες κινήσεις μπορεί να εκδηλωθούν με επίκεντρο είτε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όταν αυτό τεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία προς λήψη απόφασης, είτε κάποια από τα επόμενα μνημονιακά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο στο παρασκήνιο του Κοινοβουλίου, με τους περισσότερους να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις των προσεχών μηνών θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες.

Η δήλωση Καρρά

Στην δήλωσή του ο κ. Γ.Καρράς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης συνεχίζει να συντάσσεται με τους δανειστές για τη νομή της εξουσίας. Από την άλλη η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν αρθρώνει πειστικό λόγο ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα. Από σήμερα εντάσσομαι ως συνεργαζόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», προκειμένου από κοινού να δημιουργήσουμε τον προοδευτικό φορέα που έχει ανάγκη η χώρα για μία εποικοδομητική πολιτική».

Κατόπιν αυτών, επί του παρόντος ο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 μέλη, και της ΔΗΣΥ 20. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στους 75, η ΧΑ στους 16, το ΚΚΕ στους 15, οι ΑΝΕΛ έχουν 9 βουλευτές, η Ε.Κ. 7, το Ποτάμι 6, ενώ οι ανεξάρτητοι μειώθηκαν στους επτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή