Δολοφονία Βασίλη Στεφανάκου με καταιγισμό πυρών

Δολοφονία Βασίλη Στεφανάκου με καταιγισμό πυρών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δολοφονημένος μέσα στο αυτοκίνητό του, έξω από εταιρεία ιδιοκτησίας του στη Λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι, βρέθηκε χθες στις 19.10 ο πρώην βαρυποινίτης Βασίλης Στεφανάκος. Σύμφωνα με τις περιγραφές των αστυνομικών, οι δράστες –πιθανότατα δύο– πλησίασαν από την πλευρά του συνοδηγού, άνοιξαν την πόρτα, άδειασαν ένα γεμιστήρα καλάσνικοφ και διέφυγαν με κλεμμένη λευκή μηχανή τύπου Tiger.

Στο ισόγειο του κτιρίου, έξω από το οποίο ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο, λειτουργούσε ζαχαροπλαστείο και στον πρώτο όροφο εταιρεία διανομής υγραερίου που είχε συστήσει το 57χρονο θύμα μετά την αποφυλάκισή του το 2016. Κατά πληροφορίες, ο Στεφανάκος συνήθιζε να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα άτομα της προσωπικής του ασφάλειας. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν χθες κατά τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν και κάποιος άλλος μαζί του. Για τη μηχανή που χρησιμοποίησαν οι δράστες είχε δηλωθεί παλιότερα κλοπή.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν χθες την περιοχή στο σημείο της δολοφονίας. Το αυτοκίνητο του Στεφανάκου καλύφθηκε με λευκό σεντόνι από την πλευρά του οδηγού και επισημάνθηκαν στο οδόστρωμα τα σημεία όπου έπεσαν περισσότεροι από δέκα κάλυκες.

Οι Αρχές αναζητούν υλικό από κάμερες ασφαλείας που μπορεί να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και ενδέχεται να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών πριν και μετά τη δολοφονία. Κλιμάκιο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης. Φωτογράφοι που έφτασαν χθες στο σημείο του συμβάντος δέχτηκαν απειλές από συγκεντρωμένα άτομα που δεν τους επέτρεπαν αρχικά να τραβήξουν εικόνες.

Το παρελθόν

Περίπου την ίδια περίοδο πριν από μία δεκαετία, τον Ιανουάριο του 2008, ο Βασίλης Στεφανάκος συνελήφθη σε αυτή την περιοχή κοντά στο σπίτι του. Πολυμελής ομάδα αστυνομικών είχε αναλάβει την αναζήτησή του δημιουργώντας δίκτυα παρακολούθησης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Εις βάρος του εκκρεμούσαν τότε δύο εντάλματα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε δολοφονία σε καφενείο στο Περιστέρι, καθώς και ηθική αυτουργία στην απόδραση των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα το 2006 με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό. Το όνομά του συνδέθηκε με τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Τον αποκάλεσαν «βασιλιά της νύχτας» και «αρχινονό». Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία στην υπόθεση της δολοφονίας, ενώ του είχε επιβληθεί και ποινή κάθειρξης 14,5 ετών για εμπλοκή σε υποθέσεις προστασίας και λαθρεμπορίου.

Δημοσίευμα τον εμφάνισε το 2016 ως δράστη επίθεσης κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσα στη φυλακή. Τόσο ο ίδιος, όμως, όσο και η άλλη πλευρά είπαν ότι δεν είχε συμβεί το παραμικρό, διαψεύδοντας το δημοσίευμα.

Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο Στεφανάκος αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό, κάνοντας χρήση του νόμου 4322 για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έγινε γνωστός και ως «νόμος Παρασκευόπουλου» από το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Σε παλιότερες συνεντεύξεις του μέσα από τη φυλακή είχε αναφερθεί στον Χριστόδουλο Ξηρό υπερασπιζόμενος το αίτημά του για άδεια. Ακόμη είχε αποκαλέσει «φίλους του» τα φυλακισμένα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή