Μέρκελ – Μακρόν στο Παρίσι για το μέλλον της Ε.Ε.

Μέρκελ – Μακρόν στο Παρίσι για το μέλλον της Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συνάντηση στο Παρίσι θα έχουν αύριο η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα υποδεχθεί τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αντικείμενο των επαφών τους θα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Το θέμα αυτό είναι άλλωστε από τα σημαντικότερα σημεία του 28σέλιδου κειμένου, στο οποίο έχουν καταλήξει οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με στόχο τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού. Η συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν έρχεται σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία, καθώς επίκειται την Κυριακή το έκτακτο συνέδριο του SPD στη Βόννη για να δώσει η εκλογική βάση το πράσινο φως για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τη συντηρητική παράταξη.

Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Βελτ», η Μέρκελ τόνισε ότι τα βασικά σημεία της συμφωνίας δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πως η παράταξή της προέβη σε «πικρές παραχωρήσεις» κατά τις διερευνητικές συνομιλίες με το SPD. «Ελπίζω ότι το SPD θα λάβει στο συνέδριό του μια υπεύθυνη απόφαση», ευχήθηκε. Η συνάντηση συμπίπτει επίσης με την 55η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, δήλωσε στο Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η γερμανική Βουλή θα ψηφίσουν στις 22 Ιανουαρίου, κατά την 55η επέτειο της συμφωνίας, κοινή διακήρυξη που θα ορίζει τις προοπτικές μίας νέας συνθήκης η οποία θα ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

Στο μεταξύ στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης της Μέρκελ με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, υπήρξε συμφωνία στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και υπογραμμίστηκε η ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Αντίθετα, διαφωνία υπήρξε στο ζήτημα της μετεγκατάστασης και της υποχρεωτικής υποδοχής μεταναστών από χώρες-μέλη της Ε.Ε., στο οποίο ο Κουρτς παρουσιάζει ομοιότητες με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Πάντως, ο Κουρτς επέμεινε ότι ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τη χώρα του πως δεν επέδειξε την απαραίτητη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή