Εικαστικοί Ελλάδος: Οι επιθέσεις κατά της τέχνης αποτελούν φαινόμενο εκφασισμού της κοινωνίας

Εικαστικοί Ελλάδος: Οι επιθέσεις κατά της τέχνης αποτελούν φαινόμενο εκφασισμού της κοινωνίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταστροφή του γλυπτού Phylax στο Παλαιό Φάληρο καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Ελλάδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εικαστικών:

Το Δ.Σ του ΕΕΤΕ καταδικάζει απερίφραστα  τον βανδαλισμό (σύμφωνα με την καταγγελία του Δημάρχου κ. Διονύση Χατζηδάκη) του πολυσυζητημένου γλυπτού του συναδέλφου Κωστή Γεωργίου PHYLAX, τοποθετημένου στην παραλία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Σε επιστολή του ΕΕΤΕ προς τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη στις 11/01/2018, επισημαίνεται η διαφωνία μας με τη διαδικασία τοποθέτησης του συγκεκριμένου έργου, δεδομένου ότι δεν είχε προηγηθεί «κρίση αισθητικής αρτιότητας», όπως θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα για την τοποθέτηση καλλιτεχνικών έργων στο δημόσιο χώρο. Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι «Η τοποθέτηση έργων τέχνης σε δημόσιο χώρο διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία είτε αφορά αγορά είτε δωρεά. Στην περίπτωση αγοράς έργου συνολικού κόστους άνω των 5.000 ευρώ (αμοιβή του καλλιτέχνη μαζί με το κόστος κατασκευής) απαιτείται η διενέργεια πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, ενώ στην περίπτωση δωρεάς προς τον Δήμο, θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί γνωμάτευση περί της αισθητικής αρτιότητας του έργου, από Επιτροπή Αισθητικής Αρτιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ευρύτερη αποδοχή του έργου και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο».

Εκφράζουμε όμως την βαθύτατη λύπη μας όταν έστω μία μικρή μερίδα της κοινωνίας χειραγωγείται από αυθαίρετες ερμηνείες ενός έργου τέχνης. Κινητοποιούνται εναντίον του για να γλιτώσουν από ένα φανταστικό-ανύπαρκτο «σατανά», όταν οι ζωές μας καταστρέφονται καθημερινά από αποφάσεις επίγειων «σατανάδων» με όνομα και ιδιότητες συγκεκριμένες.

Οι επιθέσεις με βάρβαρο πρακτικό τρόπο στην τέχνη και στην ιδεολογία γενικά, αποτελούν φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνου εκφασισμού της κοινωνίας μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή