Μια νέα «γέφυρα» στη Μάγχη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με φόντο τη στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, νοτίως του Λονδίνου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι συμφώνησαν χθες στη σύσφιγξη των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, ενώ οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών συμφωνούσαν στην ενίσχυση της δικής τους συνεργασίας. Αψηφώντας το χαλάζι που έπεσε ξαφνικά, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τους στρατιώτες της φρουράς Κόλντστριμ, ενώ εν συνεχεία υπέγραψαν συμφωνία για τη διατήρηση των βρετανικών συνοριακών ελέγχων στο Καλαί.

Το 2003, η Βρετανία είχε μεταφέρει στη Γαλλία τους συνοριακούς ελέγχους, ώστε να μη χρειάζεται να διασχίσουν τη Μάγχη όσοι δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία. Χθες η Τερέζα Μέι συμφώνησε ότι η Βρετανία θα καταβάλει 44,5 εκατ. στερλίνες για φράκτες, κάμερες ασφαλείας και άλλα μέτρα στο Καλαί και στα γειτονικά λιμάνια. Στο παρελθόν, η Βρετανία είχε υποσχεθεί ότι θα εξετάσει το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο Καλαί, προκειμένου να υποδεχθεί κάποιους από αυτούς, αλλά καμία σχετική ανακοίνωση δεν έγινε στη χθεσινή συνάντηση.

Η Βρετανία συμφώνησε επίσης να στείλει τρία ελικόπτερα Σινούκ της πολεμικής αεροπορίας και δύναμη δεκάδων ανδρών ως ενίσχυση στις γαλλικές αντιτρομοκρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νότιες παρυφές της Σαχάρας. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων, την πολυεθνική ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει ο Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, η δύναμη αυτή «δεν είναι ευρωστρατός», έννοια πολιτικά τοξική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα σχέδια του Μακρόν για την άμυνα της Ε.Ε. περιλαμβάνεται ένας κοινός αμυντικός προϋπολογισμός και κοινό δόγμα ασφαλείας.

Η χθεσινή συνάντηση ήρθε να υπογραμμίσει ότι, παρά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι δύο χώρες μπορούν να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη στην Αφρική, η Γαλλία θα στείλει στρατεύματα στο κοινό εκστρατευτικό σώμα Βρετανίας-ΝΑΤΟ στην Εσθονία, το οποίο λειτουργεί ως αντίβαρο στη Ρωσία. «Αυτή η σύνοδος πραγματοποιείται ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται να φύγει από την Ε.Ε., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Ως χειρονομία καλής θέλησης, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος προσέφερε την ταπισερί του Μπαγέ, έναν από τους θησαυρούς του 11ου αιώνα, στη Βρετανία ως δάνειο. Η ταπισερί απεικονίζει την κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς, που άλλαξε τον ρου της αγγλικής ιστορίας και έφερε πολύ πιο κοντά τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή