Εως τρεις συντάξεις χάνονται το 2019 λόγω περικοπών

Εως τρεις συντάξεις χάνονται το 2019 λόγω περικοπών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τρεις συντάξεις θα χάσουν το 2019 οι συνταξιούχοι λόγω των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Ειδικότερα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων χαρακτηρίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας «άδικο» και «ληστρικό» διότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις. Επίσης, τονίζει ότι από το 2019 και μετά περνάμε σε ένα σύστημα όπου οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες, ως απόρροια της έλλειψης αναλογιστικής δικαιοσύνης.

Επικαλούμενο ευρήματα μελετών, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αναφέρει ότι η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος που αφορά τη διαφορά μεταξύ των τελικών συντάξεων με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές άρχισε σταδιακά να μειώνεται για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι από 150% που ήταν το 2011 μειώθηκε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται με τις νέες μεταρρυθμίσεις να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019. Θέτοντας στο στόχαστρο δηλαδή τη διαρκή μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων διαπιστώνει ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%. Επίσης, για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές έως 2.200 ευρώ, αυτός κατακρημνίζεται στο 57%.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 2019, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις, γεγονός που προκύπτει από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε αυτή τη διαπίστωση συνετέλεσε και η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις απώλειες είναι αφενός οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες στερούν έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφετέρου η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ο αριθμός δηλαδή των συνταξιούχων αυξάνεται σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό των εργαζομένων, φαινόμενο που θα κορυφωθεί τη δεκαετία 2020-2030.

Οι απώλειες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια των μνημονίων έφθασαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, στα 62 δισ. ευρώ ενώ η συρρίκνωση των συντάξεων θα επέλθει εκτός από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς το 2019 και από τη μείωση του αφορολογήτου. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα από το 2019 και όχι από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει πλεόνασμα 3,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή