Τουρκία: «Δεν υπάρχει επιστροφή» για την εισβολή στο Αφρίν

Τουρκία: «Δεν υπάρχει επιστροφή» για την εισβολή στο Αφρίν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε «de facto» η επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας, την οποία ελέγχουν οι Κούρδοι, με τον βομβαρδισμό της από το τουρκικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν εισβάλει χερσαία στρατεύματα στη συριακή αυτή περιοχή.

«Ολα τα τρομοκρατικά δίκτυα και στοιχεία στη βόρεια Συρία πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε χαρακτηριστικά ο Τσανικλί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναπτύσσει και οπλικά συστήματα κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG). «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εισβολή στο Αφρίν, και δεν πρόκειται να πάρει πίσω αυτή την απόφαση», υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι εργάζονται για να μειώσουν τις απώλειες των τουρκικών στρατευμάτων κατά την εισβολή χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Σημειώσε, δε, ότι η Τουρκία και η Μόσχα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στο Αφρίν. Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα και τανκ στην συνοριογραμμή, καθώς επιθυμεί να εξαλείψει την απειλή του YPG. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με το YPG κατά τον κοινό τους αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Συρία: «Θα καταρρίψουμε όλα τα τουρκικά αεροσκάφη που θα μας επιτεθούν»

Για βαρύ βομβαρδισμό, με περίπου 70 βλήματα, κουρδικών χωριών της περιοχής Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, έκαναν λόγο οι YPG, σημειώνοντας ότι ο βομβαρδισμός αυτός του Αφρίν από το τουρκικό έδαφος άρχισε γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης και συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Ρότζχατ Ροτζ δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται για τον βαρύτερο τουρκικό βομβαρδισμό από τότε που η τουρκική κυβέρνηση ενέτεινε τις απειλές της για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της κουρδικής περιοχής. Ο Ροτζ, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Αφρίν, σημείωσε ότι η YPG θα απαντήσει με τη μέγιστη ισχύ σε οποιαδήποτε επίθεση στην Αφρίν.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφίν άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή μετά την ανακοίνωση της εισβολής από την Τουρκία, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπρόσωπος του YPG διέψευσαν την εν λόγω αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Τσανικλί δήλωσε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει λεπτομερή πληροφόρηση για τις στρατιωτικές υποδομές της κουρδικής πολιτιφυλακής προσθέτοντας ότι είχε αναπτύξει εξελιγμένα όπλα από την τελευταία εισβολή της στη Συρία το 2016. Εντονη ήταν η προειδοποίηση- απάντηση της Συρίας την Πέμπτη ότι η αμυνά της από αέρος θα καταρρίψει όλα το τουρκικά αεροσκάφη που θα εκτελούν επίθέσεις στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας ενέκρινε την Τετάρτη την εισβολή στο Αφρίν σημειώνοντας ότι «πέρα από την εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας ζωής και περιουσίας των πολιτών μας και των κατοίκων της περιοχής, σε πρώτη φάση, υπογραμμίστηκε η αποφασιστικότητα για την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την εξουδετέρωση των απειλών που στρέφονται από τα δυτικά εδάφη της Συρίας (προς τα εδάφη της Τουρκίας)». 

Επιμέλεια: Εύα Τομαρά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή