ΗΠΑ: «Δεν βοηθάει η επέμβαση της Αγκυρας στο Αφρίν»

ΗΠΑ: «Δεν βοηθάει η επέμβαση της Αγκυρας στο Αφρίν»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Αποσταθεροποιητική» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επιχείρηση που εξαπέλυσε χθες τα ξημερώματα η Τουρκία στην κατοικούμενη από Κούρδους περιοχή Αφρίν της βόρειας Συρίας. Η Μόσχα δεν προχώρησε σε σχόλια, ενώ η Τουρκία υποστήριξε ότι Ρώσοι παρατηρητές μετακινούνται από τις θέσεις τους στο Αφρίν, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση.

Εως χθες το μεσημέρι, το τουρκικό πυροβολικό είχε εξαπολύσει δεκάδες βλήματα εναντίον κουρδικών χωριών που βρίσκονται στη συνοριακή περιοχή, ενώ το τείχος που είχε κατασκευάσει η κυβέρνηση Ερντογάν στα τουρκοσυριακά σύνορα άνοιξε σε 12 σημεία, ως προετοιμασία χερσαίας εισβολής. «Η επιχείρηση έχει ντε φάκτο ξεκινήσει, με διασυνοριακό βομβαρδισμό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί. «Η τρομοκρατική οργάνωση θα εκκαθαριστεί», προσέθεσε αναφερόμενος στην κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή YPG, η οποία σχετίζεται με το PKK, που δρα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η YPG έχει Αμερικανούς εκπαιδευτές, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ ως αιχμή του δόρατος για τις επιθέσεις κατά των περιοχών που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές του ISIS. «Δεν θεωρούμε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση εξυπηρετεί τον σκοπό της περιφερειακής σταθερότητας, της συριακής σταθερότητας ή της επίλυσης των τουρκικών ανησυχιών για την ασφάλεια των συνόρων τους», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αυτά που απειλούνται ή γίνονται στην περιοχή δεν θεωρούμε ότι βοηθούν, αντίθετα αποσταθεροποιούν».

Προχθές, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε καλέσει την Αγκυρα να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. «Δεν θέλουμε να εμπλακούν οι Τούρκοι σε βίαιες ενέργειες, αλλά να εξακολουθήσουν να εστιάζουν στο ΙSIS», είπε η Νάουερτ. «Η απειλή του ISIS έχει εξουδετερωθεί τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Αφού αυτή είναι η πραγματικότητα, το σχόλιο “εστιάστε στο ISIS” είναι πραγματικά ανούσιο», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός.

Προχθές, η Δαμασκός είχε προειδοποιήσει την Αγκυρα ότι, σε περίπτωση εισβολής, η συριακή αεράμυνα θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη.

Ερωτηθείς για τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας έδωσε μια ασαφή απάντηση. «Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία προσφέρει τεράστια υποστήριξη στο καθεστώς. Ξέρουμε ότι το καθεστώς έχει περιορισμένη δυνατότητα να κάνει μόνο του αυτά που λέει. Είναι πολύ ολισθηρή περιοχή».

Στο πλευρό της Τουρκίας βρίσκονται Αραβες αντικαθεστωτικοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των επιτιθεμένων, με υποστήριξη από Τούρκους στρατιώτες. «Το YPG είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τους Τούρκους στρατιώτες και τους τρομοκράτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού», ανακοίνωσε η κουρδική οργάνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή