«Ενοικιαζόμενοι εκτελεστές» και φόβοι αντεκδίκησης

«Ενοικιαζόμενοι εκτελεστές» και φόβοι αντεκδίκησης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο της εμπλοκής «ενοικιαζόμενων εκτελεστών» στη δολοφονία του 57χρονου, πρώην βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου την περασμένη Τετάρτη στο Χαϊδάρι, επανέρχεται στο προσκήνιο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Αλλες τρεις υποθέσεις των τελευταίων δύο ετών αποδόθηκαν σε συμβόλαια θανάτου. Μάλιστα σε μία εξ αυτών οι ηθικοί αυτουργοί φέρονται να είχαν παραγγείλει τη δολοφονία ανδρόγυνου, τάζοντας στους δράστες 30.000 ευρώ για κάθε θύμα.

Τον περασμένο Μάιο, ο 47χρονος Βασίλης Γρίβας, παλιός αθλητής body building που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ως επικεφαλής ομάδας μπράβων – εκβιαστών, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Μόλις είχε αφήσει τον 11χρονο γιο του στο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών, όταν οι δράστες έκλεισαν τον δρόμο στο όχημά του και τον πυροβόλησαν εννέα φορές με πιστόλια των 9 χιλιοστών. Οπως και στην περίπτωση του Στεφανάκου, ο οποίος είχε μαζί του ένα 38άρι περίστροφο που δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει, ο Γρίβας οπλοφορούσε. Αστυνομικοί βρήκαν σε τσαντάκι περασμένο στη μέση του ένα πιστόλι.

Αυτή η υπόθεση παρουσίαζε ομοιότητες με τη δολοφονία του 42χρονου Μιχάλη Γιατράκη στον Αλιμο, τον Απρίλιο του 2016. Το θύμα, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και αθλητής body building, πυροβολήθηκε με 14 σφαίρες από καλάσνικοφ όσο βρισκόταν ακόμη μέσα στο αυτοκίνητό του, έξω από το σπίτι του.

Τον περασμένο Οκτώβριο η αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση δολοφονίας ζεύγους Αλβανών, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί τον Φεβρουάριο του 2017 μέσα στο σπίτι τους στο Περιστέρι. Οι δράστες είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι τον 53χρονο και την 50χρονη σύζυγό του. Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι φυσικοί αυτουργοί θα λάμβαναν 60.000 ευρώ από τους εντολείς τους για τον διπλό φόνο.

Ο «παρατηρητής»

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου δείχνουν ότι οι δύο δράστες είχαν σταθμεύσει για σύντομο χρονικό διάστημα με την κλεμμένη λευκή μηχανή τύπου Tiger, έξω από το σούπερ μάρκετ My Μarket στη Λεωφόρο Αθηνών, δίπλα στην εταιρεία τού θύματος. Οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας και σύμφωνα με αστυνομική πηγή δεν διακρίνονται τα πρόσωπά τους καθώς και οι δύο φορούσαν κράνη.

«Ενοικιαζόμενοι εκτελεστές» και φόβοι αντεκδίκησης-1

Αν και το θύμα συνήθιζε να κυκλοφορεί με ένα ή δύο άτομα της προσωπικής του ασφάλειας, τη στιγμή της δολοφονίας του ήταν μόνος. Δεν έχει προκύψει ακόμη εάν ένας εκ των συνοδών του δέχθηκε παραπλανητικό τηλεφώνημα και δεν τον ακολούθησε το απόγευμα της δολοφονίας. Μία από τις εκδοχές είναι ότι έμεινε πίσω, στα γραφεία της εταιρείας διανομής υγραερίου, «για να μαζέψει κάτι χαρτιά». Οι αστυνομικές έρευνες, πάντως, εστιάζουν στην πιθανή ύπαρξη «παρατηρητή», τρίτου προσώπου δηλαδή, που μπορεί να ενημέρωσε τους δράστες για τις κινήσεις του Στεφανάκου ώστε να κινηθούν άμεσα για το χτύπημά τους.

Επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να ανοίξει νέος κύκλος αίματος στον κόσμο της νύχτας, με ενέργειες άμεσης αντεκδίκησης. Εχουν περάσει 18 χρόνια από τη χρονιά που η μία δολοφονία διαδεχόταν την άλλη.

Το αιματηρό 2000

Η πρώτη υπόθεση που απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές το 2000 ήταν η επίθεση κατά του Θεμιστοκλή Παπαμάλη τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους, έξω από το σπίτι του στην Πετρούπολη. Ενέργεια που είχε σχετιστεί με την πολυδιάσπαση ομάδων στον χώρο προστασίας νυχτερινών κέντρων. Στις 15 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς δολοφόνοι έστησαν καρτέρι στον Βασίλη Γρηγοράκο, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα προστασίας. Πλησίασαν με μοτοσικλέτα το αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τον πυροβόλησαν. Δέκα ημέρες μετά ο Θεμιστοκλής Καλαποθαράκος –ο οποίος είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο έπειτα από χρόνια στον κόσμο της νύχτας– δολοφονήθηκε με παρόμοιο τρόπο στον Μαραθώνα. Δύο άντρες προσέγγισαν και πάλι με μοτοσικλέτα το αυτοκίνητό του και το γάζωσαν με καλάσνικοφ.

Στη δολοφονία Στεφανάκου το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς θεωρείται ότι το θύμα είχε πολλά μέτωπα ανοιχτά. Αναζητούνται πιθανές διασυνδέσεις και με άλλες πρόσφατες υποθέσεις που περιλαμβάνουν και απόπειρα δολοφονίας στη φυλακή, η οποία θεωρήθηκε ως αφετηρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και ο φόβος χτυπήματος εκτιμάται ότι μπορεί να οπλίσει τη μία πλευρά, για να προλάβει πιθανή κίνηση των αντιπάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή