Ερντογάν: «Ούτε βήμα πίσω» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν

Ερντογάν: «Ούτε βήμα πίσω» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρίν

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην επιχείρηση που πραγματοποιεί κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η επιχείρηση διεξάγεται με σύμφωνη γνώμη της Μόσχας.

«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω όσον αφορά την Αφρίν. Μιλήσαμε με τους Ρώσους φίλους μας, έχουμε μια συμφωνία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Η επιχείρηση στην Αφρίν δεν διεξάγεται κατά των Κούρδων αδελφών μας. Είναι μια επιχείρηση για να πολεμήσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η επιχείρηση θα τελειώσει μόλις επιτευχθούν οι στόχοι».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε με σφοδρότητα τις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον παρουσιάζουν όλο και περισσότερη όξυνση. «Η Αμερική μας λέει "η διάρκεια (της επιχείρησης) πρέπει να είναι περιορισμένη, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη" (…) Πως τολμάτε να μας το λέτε αυτό;», είπε και κατέληξε: «Θα φύγουμε όταν θα έχει τελειώσει η δουλειά, δεν έχουμε πρόθεση να μείνουμε».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη σύγκρουση στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το Σάββατο ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, πολλαπλασιάζοντας τα αεροπορικά του πλήγματα και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Η στάση της Μόσχας παραμένει σχετικά ασαφής, καθώς δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα και έχει ζητήσει «αυτοσυγκράτηση» από την Τουρκία. Ωστόσο, αριθμός αναλυτών κρίνει ότι δεν μπορεί να εξαπολυθεί μια μεγάλη επιχείρηση στη Συρία χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο στο βόρειο τμήμα της χώρας και απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τους στρατιώτες που είχε αναπτύξει στην Αφρίν.

Η Τουρκία κατηγορεί την πολιτοφυλακή των YPG ότι είναι η πτέρυγα στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Σκοπός της εισβολής είναι η δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» τριάντα χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Τρίτη ημέρα συγκρούσεων

Στο μεταξύ, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA,) έχουν καταλάβει σειρά χωριών και αγροτικών περιοχών στη βορειοδυτική Συρία, καθώς οι συγκρούσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη μέρα τους, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Εντούτοις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κατάληψη δύο χωριών από τον τουρκικό στρατό υπήρξε μόνο προσωρινή, καθώς τελικά απωθήθηκαν από τους Κούρδους αντάρτες, μετά από σκληρές μάχες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι τουρκικές αεροεπιδρομές εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών.

Επιπλέον, την ίδια ώρα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Αφρίν εναντίον στρατοπέδου στην Τουρκία, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, στο οποίο βρίσκονται μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Dogan. Επίσης, ένας πύραυλος των YPG έπληξε και την περιοχή Κιριχάν στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας. Αυτοί που σκοτώθηκαν πιστεύεται ότι είναι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που μετέχουν στην επιχείρηση, προσθέτει το Dogan.

Σύμφωνα με έναν διοικητή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, τουλάχιστον 25.000 φιλοτούρκοι αντάρτες πολεμούν στο πλευρό του τουρκικού στρατού. 

Όσον αφορά τις απώλειες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της Αφρίν, κυρίως από τις αεροεπιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή