Eurogroup προς Αθήνα: «Kλείστε» όλα τα προαπαιτούμενα, «τρέξτε» τους πλειστηριασμούς

Eurogroup προς Αθήνα: «Kλείστε» όλα τα προαπαιτούμενα, «τρέξτε» τους πλειστηριασμούς

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων έστειλε το Eurogroup στην Αθήνα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν μετά την πρώτη συνεδρίαση του 2018, όπου και τέθηκε επί τάπητος η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης ότι θα υπάρχει μια συνεχής και αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς επίσης και την υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων και προστίθεται:

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των ενεργειών που είχαν συμφωνηθεί και καλεί τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα». «To Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές, την οποία καλούνται να οριστικοποιήσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος».

Οσον αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, το Eurogroup αναφέρει ότι αυτή θα γίνει μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων:

«Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων και υπό τον όρο της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών (ψήφισης), το ESM αναμένεται  να εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να αποφασίσει την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM».

Οσον αφορά τις ημερομηνίες καταβολής της δόσης, η ανακοίνωση του Eurogroup  αναφέρει: «H τέταρτη δόση του προγράμματος του ESM που φθάνει τα 6, 7 δισεκατομμύρια θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα σε δύο υποδόσεις, ξεκινώντας από μία υποδόση τον Φεβρουάριο ύψους 5.7 δισ. η οποία θα καλύψει ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, θα επιτρέψει περαιτέρω αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου  και θα  υποστηρίξει τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» του ελληνικού κράτους που θα βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Οι ακόλουθες δόσεις για την αποπληρωμή χρεών του δημοσίου, μπορεί να εγκριθούν από το EuroWorking Group την άνοιξη, υπό τον όρο της θετικής εισήγησης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με τη συμμετοχή και ίδιων πόρων και της επιβεβαίωσης από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών ότι η οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται απρόσκοπτα».

Τέλος, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται μία πρώτη περιγραφή της επόμενης μέρας, μετά δηλαδή τη λήξη του προγράμματος, όσον αφορά και τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: 

Σημειώνεται: «Το Eurogroup στρέφει τώρα την προσοχή του  στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM που αναμένεται να τελειώσει τον Αύγουστο του 2018.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνική εργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης, ως τμήμα των μεσόπροθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους τα οποία θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί , μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, στην ίδια γραμμή και με τη συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017.

To Eurogroup προσκαλεί τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική Ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν αναθεωρήσουν την Ανάλυση της Βιωσιμότητας του Χρέους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή