Eurogroup: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Eurogroup: Ξεκινούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ και καλωσορίζει την εφαρμογή «σχεδόν όλων των προαπαιτουμένων», ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, τα οποία περιλαμβάνουν και την ανεμπόδιστη συνέχεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την ολοκλήρωση αυτών που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Τα 6,7 δισ. ευρώ της εκταμίευσης θα χωριστούν σε δύο δόσεις, η πρώτη ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μόλις ολοκληρωθούν τα 95 από τα 110 προαπαιτούμενα. «To Eurοworking Group θα επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων», λέει η δήλωση του Eurogroup και τονίζει ότι στα προαπαιτούμενα συμπεριλαμβάνονται ξεκάθαρα «η συνεχή και ανεμπόδιστη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων των ιδιωτικοποιήσεων».

«Ηταν ένα καλό Εurogroup για την Ελλάδα, ήταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι και αισιόδοξοι με την πρόοδο που έχουμε κάνει», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος τόνισε ότι η επόμενη τέταρτη αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη, αφού δεν έχει πολλά προαπαιτούμενα, καθώς οι αξιολογήσεις μέχρι τώρα ήταν εμπροσθοβαρείς.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε επίπεδο Euroworking Group. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να δουλεύουν τη γαλλική πρόταση σύμφωνα με την οποία όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη που θα έχει η χώρα τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους. Συγχρόνως, το Eurogroup επανέλαβε τη σημασία να δημιουργήσουν η ελληνική κυβέρνηση μια «φιλόδοξη σφαιρική αναπτυξιακή στρατηγική», για την οποία θα έχουν ισχυρή κυριότητα οι ελληνικές αρχές και αυτή θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος. Με αυτό το σχέδιο εκτιμάται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσει να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους να πλησιάσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών, μειώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

«Η κυριότητα των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια και μετά του προγράμματος είναι σημαντική» τόνιζε ακόμα και χθες ο επικεφαλής του Εurogroup M. Σεντένο.

Η δεύτερη υποδόση της εκταμίευσης θα εγκριθεί κάποια στιγμή την άνοιξη, μόνο αν υπάρχει θετική αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μια επιβεβαίωση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται σε έκταση και εύρος.

«Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, κάτι που οι αγορές πρόσεξαν, μειώθηκαν τα spreads τις προηγούμενες μέρες, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης βλέποντας το τέλος του προγράμματος ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ. Οσον αφορά ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με τους θεσμούς στο τέλος του προγράμματος, ο κ. Σεντένο ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή