10.000 πλειστηριασμοί φέτος και 40.000 από το 2019 και μετά

10.000 πλειστηριασμοί φέτος και 40.000 από το 2019 και μετά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 40.000 θα φτάσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που θα διενεργούνται κάθε χρόνο, από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, με δεδομένο ότι τον τελευταίο μήνα του 2017, πραγματοποιήθηκαν μόλις 30 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Για τον Ιανουάριο, ο στόχος ανεβαίνει στους 500, αλλά όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έχουν διενεργηθεί μόλις 80 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα ακίνητα που πλειστηριάστηκαν αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να μπει σε πλήρη εφαρμογή από τον Μάρτιο και μετά, με την ένταξη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 1.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα. Ο στόχος αυτός θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 2.000 κάθε μήνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με προοπτική επανόδου στην κανονικότητα από το 2019 και μετά, οπότε και ο στόχος για τους πλειστηριασμούς ανεβαίνει στις 40.000 ετησίως.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό, είχαν πραγματοποιηθεί 58.849 πλειστηριασμοί –εκ των οποίων 52.027 αφορούσαν σε ακίνητα, ενώ το 2016 –χρονιά της απεργίας των δικηγόρων και της αποχής των συμβολαιογράφων–, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν περιορίστηκαν μόλις σε 4.800. Για το 2017, είχαν προγραμματιστεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της δράσης «ακτιβιστών», αυτοί που τελικώς πραγματοποιήθηκαν ήταν πολύ λίγοι. Η κατάσταση όπως επισημαίνεται στην έκθεση συμμόρφωσης παραμένει προβληματική, στον βαθμό που η δράση των ακτιβιστικών ομάδων αποτελεί καθημερινότητα στα δικαστήρια.

Κάποιοι, μάλιστα, από τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί και διεκόπησαν, αφορούσαν χρέη από επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές ευκατάστατων φυσικών προσώπων και όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, φέρουν τους ακτιβιστές να χρηματίζονται προκειμένου να προκαλούν φασαρίες».

Στα μέτρα που έχουν περιληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα από τον Μάρτιο, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον τα μέτρα προστασίας των συμβολαιογράφων θα είναι επαρκή προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη διενέργεια των πλειστηριασμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Οπως σημειώνει, οι τράπεζες πέτυχαν τους στόχους για το 2017 μέσω των αυξημένων διαγραφών και των πωλήσεων χαρτοφυλακίων, που θα επηρεάσουν ωστόσο τα επίπεδα των προβλέψεων που έχουν πραγματοποιήσει. Για την επίτευξη των στόχων του 2018 και του 2019, απαιτούνται όπως υπογραμμίζεται περαιτέρω προσπάθεια, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που έχουν οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή