Ν.Δ.: «Oχι» στη συνενοχή

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., λέγοντας ξεκάθαρο «όχι» στην όποια λύση προωθεί η κυβέρνηση και κόβοντας κάθε γέφυρα συναίνεσης, καθώς ξεκαθάρισε ότι για τη Ν.Δ. «το ζήτημα κλείνει εδώ». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε ακραία στοιχεία «να καπηλευθούν τις εύλογες ευαισθησίες του ελληνικού λαού», ενώ τάχθηκε υπέρ λύσης σε άλλη συγκυρία υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνει «συνένοχος» σε μια ιστορία που κινδυνεύει «να τραυματίσει την ψυχή του έθνους».

Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. ήταν η κατάληξη μιας προαναγγελθείσας πίσω από τις γραμμές άρνησης, η οποία είχε ήδη διαφανεί από τη σταδιακή σκλήρυνση των θέσεων της Πειραιώς για το ονοματολογικό. Το γεγονός μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, όπως έψεξε την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να καλύψει τον κυβερνητικό της εταίρο και την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης, αλλά και να προκαλέσει ρήγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, διευκόλυνε, αν δεν επέβαλε, τη στάση αυτή. «Ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον, μοναδικό του κίνητρο είναι η μικροκομματική εκμετάλλευση του ζητήματος, διαπραγματεύεται χωρίς να έχει ενημερώσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει «το στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης». Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ενώνει τον λαό και ότι «δεν ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ζαλισμένη» από μια κινητοποίηση που δεν περίμενε, επιχειρεί να απαξιώσει όσους συμμετείχαν. «Σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί, αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινό αίσθημα», τόνισε στην ομιλία του, η οποία είχε επανειλημμένες και ισχυρές πατριωτικές αναφορές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μάλιστα, θύμισε ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή «απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ πίεζαν». «Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Υπέγραφαν κείμενα για να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτοί θα διαπραγματευθούν που έλεγαν “δώσ’ τα όλα”; Οχι μαθήματα σε εμάς», επεσήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του. Κλείνοντας την όποια συζήτηση, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναλύοντας τι θα έκανε αν διαπραγματευόταν ο ίδιος. Ξεκαθάρισε ότι θα εκκινούσε τη διαπραγμάτευση από το ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ και μόνο εφόσον οι Σκοπιανοί δέχονταν να προχωρήσουν σε αλλαγή του συντάγματός τους, θα προχωρούσε στο επόμενο βήμα ανοίγοντας το ζήτημα της ονομασίας. Προηγουμένως, όπως είπε, θα ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς – όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008 και «θα φρόντιζα να ενώνω δυνάμεις, όχι να διχάσω τους πάντες γύρω από το θέμα».

Την ίδια ώρα, «αθλιότητες» χαρακτήρισε τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Αντ. Σαμαρά, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Απαντώντας στο Μαξίμου, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογράμμισαν πως «ο κ. Σαμαράς δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας. Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξής του που παρουσίασαν προκύπτει κάτι τέτοιο. Εχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους απατεώνες και άγαρμπα fake news», τονίζεται.

«Ελάτε να ενώσουμε δυνάμεις»

«Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., καλώντας τα μέλη του κόμματος σε εκλογική ετοιμότητα και εγρήγορση, αλλά και τους εκτός των κομματικών τειχών ψηφοφόρους σε συστράτευση. «Διευρύνουμε το κόμμα μας. Ολες και όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Ελάτε μαζί μας να ενώσουμε δυνάμεις. Σας ανοίγω τις πόρτες και κανένας δεν μπορεί να τις κλείσει», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «λέει ναι σε όλα για να μείνει στην καρέκλα». Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «το πιο φαύλο και αδίστακτο κατεστημένο που γνώρισε ο τόπος», επανέλαβε ότι η χώρα θα είχε βγει από την επιτήρηση αν η κυβέρνηση δεν «την είχε φορτώσει με φέσι 100 δισ.» και αναφερόμενος ειρωνικά στον κ. Τσίπρα σημείωσε ότι «το ότι διαπραγματεύεται είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της τελευταίας τριετίας» (με αφορμή τη σημερινή επέτειο τριών χρόνων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ). «Οι Ελληνες δεν περιμένουν τίποτε από τον κ. Τσίπρα, δεν αξίζει άλλη ευκαιρία, δεν θα έχει άλλη ευκαιρία», τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κρύβει» τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έρχονται –«αυτοί που υπόσχονταν σεισάχθεια»– και θύμισε ότι επίκειται νέα μείωση συντάξεων, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «όσο μένουν, η επιτήρηση θα συνεχίζεται». «Η πραγματικότητα δεν χαρίζεται σε καμία ΕΡΤ και σε κανένα εγκάθετο μέσο», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ποδηγετεί τα μέσα ενημέρωσης» και ότι «χτίζει συμμαχίες με νεόκοπους βαρώνους του ηλεκτρονικού τζόγου» και ότι «νέες εφημερίδες εκδίδονται με αφανείς υποστηρικτές και προκλητική χρηματοδότηση από κονδύλια δημοσίων επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή