Το θέατρο ως μέσον ένταξης προσφύγων σε δράση της Caritas

Το θέατρο ως μέσον ένταξης προσφύγων σε δράση της Caritas

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τραμ, μετρό και λεωφορείο κάθε Τρίτη απόγευμα δεκαπέντε Αφγανές και Αφγανοί, απ’ όλη την Αττική, συρρέουν στον Νέο Κόσμο. Για δύο ώρες, αφήνουν έξω από την πόρτα του Κοινωνικού Κέντρου Caritas τα προβλήματα, για να αφοσιωθούν στη θεατρική τους ομάδα. «Κάνουμε θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις ορθοφωνίας και χαλάρωσης», εξηγεί ο Αφγανός διερμηνέας της δομής, Χαλίλ Aλί Ζάντα, ο οποίος όντας ταυτόχρονα και ηθοποιός είχε την ιδέα για τη δημιουργία της θεατρικής ομάδας. Η επιτυχία του εγχειρήματος πιστοποιείται κάθε εβδομάδα από τη συστηματική παρουσία των δεκαπέντε μελών, ηλικίας 15 έως 30 ετών.

«Για τους περισσότερους είναι η πρώτη φορά που έχουν επαφή με το θέατρο», εξηγεί στην «Κ» ο Χαλίλ, που έφτασε στην Ελλάδα το 2007 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. «Οσοι έχουν ζήσει μόνον στο Αφγανιστάν, γνωρίζουν εδώ το θέατρο, όσοι έχουν περάσει μέρος της ζωής τους στο Ιράν, είχαν μεν περισσότερα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, αλλά ελάχιστες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε κάτι ανάλογο». Για τα κορίτσια, που σήμερα περιχαρή μπαίνουν ισότιμα στον κύκλο της ομάδας για να παίξουν τον ρόλο τους, η εμπλοκή σε θεατρικά δρώμενα στην πατρίδα τους θα ήταν ένα όνειρο απατηλό. «Φιλοδοξούμε τον Μάιο να ανεβάσουμε μια μικρής διάρκειας παράσταση», αναφέρει ο Χαλίλ, που διοργανώνει θεατρικές επισκέψεις για την ομάδα. «Ορισμένοι έχουν ταλέντο, οι νεότεροι σκέφτονται να το αξιοποιήσουν επαγγελματικά, καθώς βλέπουν το μέλλον τους στην Ελλάδα». Προς το παρόν, η θεατρική ομάδα θυμίζει συχνά ομαδική ψυχοθεραπεία. «Μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς απελευθερώνουν φόβους και αγωνίες», καταλήγει ο Χαλίλ.

Στο κέντρο, που λειτουργεί σε χώρο της Καθολικής Εκκλησίας, προσφέρονται μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, νομική συμβουλευτική, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.ά. «Η επιλογή της γειτονιάς δεν ήταν τυχαία», τονίζει η κ. Αναστασία Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων, «θέλαμε να φέρουμε σε επαφή τους πρόσφυγες με όσους ζουν στη συνοικία, η οποία ούτως ή άλλως έχει προσφυγικό παρελθόν». Οι κινηματογραφικές βραδιές στην αυλή του κέντρου το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσαν μια πρώτη γέφυρα επικοινωνίας.

Το κέντρο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2016 εν μέρει χάρη στην υποστήριξη της οργάνωσης Caritas Γερμανίας. «Από το 2015 έως σήμερα έχουμε στηρίξει με 4,2 εκατ. ευρώ δράσεις της Caritas Ελλάδος», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος Gernot Krauss: «Κατά το ήμισυ οι πόροι προέρχονται από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τα υπόλοιπα από πιστούς και από την ίδια την εκκλησία». Στην εν λόγω χορηγία οφείλεται η λειτουργία ακόμα ενός κέντρου στη Θεσσαλονίκη, έχουν αγοραστεί containers στα Διαβατά, χρηματοδοτείται η δράση της ομάδας Arbeiter-Samariten-Bund Deutschland κ.ά. «Στηρίζουμε προγράμματα των τοπικών παραρτημάτων Caritas στις βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία και τα Σκόπια, όπου όμως οι ανάγκες είναι διαφορετικές», επισημαίνει, «οι πρόσφυγες εκεί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να μάθουν τη γλώσσα ή να ενταχθούν κοινωνικά, προσδοκούν να φύγουν από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή