Αίνιγμα με απρόβλεπτη λύση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΕΤΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ

Λίγο πριν βρέξει

εκδ. Κέδρος,

σελ. 163

Η νέα συλλογή δέκα διηγημάτων της Ζέτας Κουντούρη φανερώνει το προχώρημα της συγγραφέως προς την ωριμότητα. Πλαίσιο των διηγημάτων της, η ελληνική πραγματικότητα στη δραματική μετεξέλιξή της. Οι ήρωές της, υποχρεωμένοι να υποκύψουν σε μια ανελέητα σκληρή πραγματικότητα, διαγράφονται ανάγλυφα με τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως ο ηλικιωμένος που θα τολμήσει να πλαισιώσει την απογευματινή του βόλτα με το ανέφικτο πλέον όνειρο της συντροφευμένης ζωής («Λίγο πριν βρέξει») ή ο δολοφόνος που αυτοκτονεί στη θύμηση της μητρικής απειλής («Θα σε σκοτώσω»).

Στα διηγήματα της Κουντούρη αφήνεται ο ίδιος ο αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματά του για την αλήθεια και το ψέμα. Στην ανάπτυξη των ιστοριών της η Κουντούρη έχει την αίσθηση των αναλογιών και του μέτρου. Λέει ό,τι πρέπει, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από όσα αρκούν για να προκληθεί η αναγνωστική συγκίνηση. Τα πρόσωπα δεν ανυψώνονται με υπερβολές και απιθανότητες πάνω από το επίπεδο του ανθρώπου και της αξιοπρέπειάς του ως ανθρώπου. Η συγγραφέας επιδιώκει να επισύρει την προσοχή του αναγνώστη στο διπλό αποτέλεσμα που παράγει η ένταση σε συνδυασμό με την έκταση του κειμένου.

«Η ζωή μοιάζει με μια δύσκολη παρτίδα σκάκι. Πρέπει να προβλέπεις και να προλαβαίνεις τις κινήσεις του αντιπάλου σου (…). Εγώ πάλι πιστεύω ότι η ζωή είναι ένα αίνιγμα με απρόβλεπτη λύση. Δεν ξέρω σκάκι και δεν ξεχωρίζω εύκολα αντιπάλους από συντρόφους. Αλλωστε, οι ρόλοι συχνά εναλλάσσονται».

Τραγούδια με στίχους αλλόκοτους που ακούγονται από ξανθούς πειρατές στο βάθος της θάλασσας, μια μικρή αλεπού που κρύβεται βιαστικά πίσω από έναν θάμνο και παραμονεύει, φωτάκια που λαμπυρίζουν προκλητικά στο πυκνό σκοτάδι αναδιπλώνουν πολύπτυχα τα αισθήματα κι εκδηλώνονται ως φωνές πάθους για τη ζωή και μίσους για τον θάνατο. Τα ίχνη της αγάπης αναζητούνται σε τόπους, σε τοπία, σε ιστορίες που δένονται μαζί τους, σε διψασμένες κι αχόρταγες ζωές που θέλουν να δώσουν και να πάρουν. Για να πραγματωθεί η επαλήθευση της ύπαρξης και εν τέλει η καταξίωση της ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή