Εμμένει στη γραμμή του το Ταμείο

Εμμένει στη γραμμή του το Ταμείο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δύο σκέλη της σταθερής γραμμής του ΔΝΤ για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, δηλαδή στην ανάγκη να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η Ευρώπη σε ελάφρυνση του χρέους, επέμεινε και χθες η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντησή της με τον Αλ. Τσίπρα στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οπως δήλωσε, «υπογράμμισα ότι η ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η παροχή ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι ουσιώδης για να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η επιτυχής έξοδος από την επίσημη χρηματοδότηση αργότερα φέτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να δουλέψουμε μαζί για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων».

Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, με την κ. Λαγκάρντ να συγχαίρει τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο που επετεύχθη. Πάντως, επισήμως, δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα της επιστροφής ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ επικεντρώνεται στην πίεση που υπολογίζει ότι θα ασκήσει για την ελάφρυνση του χρέους. Μάλιστα, χθες ο πρωθυπουργός έθεσε στην κ. Λαγκάρντ θέμα ολοκλήρωσης της ρύθμισης του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ζητήσει το Ταμείο να εφαρμοστεί από το 2019 η μείωση του αφορολογήτου, μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου επεσήμανε χθες ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε «να εντατικοποιηθούν οι τεχνικές συζητήσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο –καθώς και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους– η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του προγράμματος».

Εν τω μεταξύ, ενώ επίκειται, στα μέσα Φεβρουαρίου, η απόφασή του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο προχώρησε στην αντικατάσταση της επικεφαλής του κλιμακίου του για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου με τον Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής μέχρι πέρυσι αντίστοιχου κλιμακίου στη Λευκορωσία. Η κ. Βελκουλέσκου αποχωρεί έχοντας συμπληρώσει 3 χρόνια στην Ελλάδα, όπως προβλέπουν οι κανόνες του Ταμείου. Ο κ. Ντόλμαν θεωρείται έμπειρος, αλλά και ήπιος διαπραγματευτής, σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυβέρνησης.

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στο τέλος του προγράμματος ήταν και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται στις τιμές των ομολόγων, και τονίστηκε ότι όλοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στόχος είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα του European semester την άνοιξη, ανέφερε ανεπίσημη ενημέρωση του Μαξίμου, επαναφέροντας –σε ακόμη μία παραλλαγή– το θέμα της καθαρής εξόδου. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους και να καθοριστούν τα τελευταία βήματα πριν από την έξοδο της χώρας στις αγορές και, τέλος, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε εξάλλου χθες και με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο οποίος τον προσφώνησε «ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή