ΔΙΣ: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

ΔΙΣ: Κατά συνείδηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα δημιουργούνται εν όψει του συλλαλητηρίου της προσεχούς Κυριακής 4 Φεβρουαρίου για το Σκοπιανό, ύστερα από τη χθεσινή δήλωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας, ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των κληρικών και λαϊκών μελών της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 18/1, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». «Η ΔΙΣ ρητά δηλώνει ότι δεν μετέχει σε πολιτικές διεργασίες και μεθοδεύσεις, ούτε αποδέχεται να παίζει ο οιοσδήποτε πολιτικά παίγνια εις βάρος της» είναι μία άλλη, με νόημα, χθεσινή αποστροφή της ΔΙΣ, η οποία επίσης έκανε λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».

Ιστορική ευθύνη

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου και τη συμμετοχή εννέα μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της η 12μελής ΔΙΣ ανέβασε το θερμόμετρο υιοθετώντας αυστηρό τόνο προς πάσα κατεύθυνση.

«Η ΔΙΣ παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου “Μακεδονία” η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”. Μιας θέσης, την οποία πρώτη η ίδια, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διετύπωσε με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα. Γιατί στο όνομα “Μακεδονία” περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων», ανέφερε.

Μάλιστα, η ΔΙΣ με επικριτικό τόνο προσθέτει ότι «κάποιοι ηθελημένα παρερμήνευσαν τη νηφάλια και ενωτική επισήμανση του κ. Ιερωνύμου, περί της ανάγκης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος με όρους εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης και ομοψυχίας, στη διάρκεια της ενημέρωσής του από τον πρωθυπουργό, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, την Πέμπτη 18/1, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη ενημέρωσή του, από τον Μακαριώτατο, για την εκκλησιαστική διάσταση του θέματος».

Στην Καστοριά

Πάντως, εντύπωση κάνει ότι η ΔΙΣ αποφάσισε για πρώτη φορά να τελέσει στις 17 Φεβρουαρίου, συνοδική θεία λειτουργία και ιερό μνημόσυνο «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του ήρωα του Μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά και όλων των Μακεδονομάχων, στον τόπο όπου ηρωικώς έπεσαν, τη Στάτιστα της Καστοριάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή