Αλί Αχμέτι: Λύση τώρα, χωρίς δημοψήφισμα

Αλί Αχμέτι: Λύση τώρα, χωρίς δημοψήφισμα

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία καλής γειτονίας επικυρωμένη από τα δύο κοινοβούλια, κατά τα πρότυπα αυτής που υιοθετήθηκε πρόσφατα μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, αντί για δημοψηφίσματα, προτείνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ισχυρός άνδρας των Αλβανών και αρχηγός του συγκυβερνώντας κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, παρεμβαίνοντας ανοικτά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

«Ο καλύτερος τρόπος για κλείσιμο αυτού του ζητήματος (σ.σ.: του ονοματολογικού) είναι το μοντέλο της συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, μέσω της συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων, και ύστερα η επικύρωση από τα δύο κοινοβούλια», αναφέρει.

Ο πρώην ηγέτης του UCK δηλώνει ότι «καλύτερη ώρα από τώρα δεν υπάρχει» για το κλείσιμο της εκκρεμότητας και προειδοποιεί για τον κίνδυνο, εάν δεν επιλυθεί η διαμάχη, διαίρεσης του σημερινού κράτους της ΠΓΔΜ και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια! Αποκαλύπτει, επίσης, ότι το 2011 είχε συζητηθεί λύση με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

– Νομίζετε, κ. πρόεδρε, ότι τα συλλαλητήρια στην Ελλάδα –πραγματοποιήθηκε ένα στη Θεσσαλονίκη και ακολουθεί και αυτό στην Αθήνα– μπορούν να εκτροχιάσουν τη διαπραγμάτευση;

– Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και δυόμισι δεκαετίες. Και οι δύο πλευρές, στα Σκόπια και την Αθήνα, αλλά και οι πολίτες μαζί με τη διεθνή κοινότητα, έχουν βαθιά γνώση για τη φύση του προβλήματος. Συχνά, στο παρελθόν, τούτη η διαμάχη και το συγκινησιακό πεδίο που προσφέρει έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς σε προεκλογικές εκστρατείες. Σήμερα όμως, έχουμε περισσότερη πληροφόρηση, γνωριζόμαστε καλύτερα και ξέρουμε ότι δεν αποτελούμε κίνδυνο ο ένας για τον άλλον, σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, είμαστε γείτονες, οι πολίτες μας επικοινωνούν καθημερινά, οι επιχειρήσεις μας έχουν στενές εμπορικές σχέσεις και κάθε μέρα μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα. Γι’ αυτό, στις σημερινές συνθήκες ενός ταραγμένου κόσμου, εμείς οι πολιτικοί έχουμε την ευθύνη να μην υποκινούμε τους πολίτες μας μέσω της πολιτικής του φόβου και της ανασφάλειας, αλλά με τόλμη και ορθολογισμό να προσεγγίσουμε τη λύση, από την όποια θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, με έναν συμβιβασμό αποδεκτό και στην Αθήνα και στα Σκόπια.

– Κατά τη γνώμη σας, μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, αλλά, κυρίως από την κοινωνία, όνομα χωρίς τον όρο «Μακεδονία», όπως ζητούν στην Ελλάδα;

– Οι θέσεις της Ελλάδας έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο κατά τη διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα αλλά και από την προηγούμενη, και ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της χώρας μας δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας. Αλλωστε, ήταν μέρος της πρότασης για επίλυση και το 2008 στο Βουκουρέστι, αλλά και στις συνομιλίες που ακολούθησαν – όπως, για παράδειγμα, το 2011 η πρόταση για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οι Ελληνες γείτονές μας πρέπει να είναι σίγουροι ότι η χώρα μας δεν έχει καμία εδαφική ή άλλη απαίτηση έναντι της χώρα σας και είναι παράλογο να εικάζεται κάτι τέτοιο. Εάν αυτή η διαμάχη δεν επιλυθεί, τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ άσχημα. Οταν τα πράγματα πάνε άσχημα για εμάς, ασφαλώς αυτό θα έχει συνέπειες και για την Αθήνα και συνεπώς μπορεί να τραφούν παλαιές φιλοδοξίες διαφόρων κύκλων με αρχαϊκές απόψεις για διαίρεση, για καινούργια σύνορα στα Βαλκάνια. Εκτιμώ πως αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για όλους μας συνολικά.

– Προβλέπετε ότι μπορεί να υπάρξουν οργανωμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη σε περίπτωση που δεν είναι αρεστές οι προτάσεις του κ. Νίμιτς;

– Οι προσωπικές αντιδράσεις, χωρίς να εξετάζονται λεπτομερώς οι ιδέες του κ. Νιμιτς, δεν βοηθούν τη διαδικασία. Εμείς, η ηγεσία του κράτους μαζί με την αντιπολίτευση  εξετάζουμε εκείνες τις ιδέες και προσπαθούμε να έχουμε μια θετική, εποικοδομητική προσέγγιση. Εμείς ως πολιτικοί έχουμε ιστορική ευθύνη να επιτύχουμε τη λύση, αλλά και να πείσουμε τους πολίτες μας πως η αξιοπρεπής επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι αναμφισβήτητος όρος για να μας ανοίξουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

– Εσείς ο ίδιος και το κόμμα σας είστε σύμφωνοι με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας ή θεωρείτε ότι δεσμεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης;

– Λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκινησιακή φόρτιση των πολιτών μας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για κλείσιμο αυτού του ζητήματος είναι το μοντέλο της συμφωνίας για καλή γειτονιά μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, μέσω της συνεννόησης των δύο κυβερνήσεων, και ύστερα η επικύρωση από τα δύο κοινοβούλια. Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν την ιστορική ευθύνη να ηγηθούν της επίλυσης και να οδηγήσουν τους πολίτες μας και τη χώρα μας προς το μέλλον, στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το παρελθόν μας ήταν επώδυνο και εμείς πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν για να οικοδομούμε το μέλλον χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

– Με δεδομένη τη στάση του προέδρου Ιβάνοφ αλλά και του VMRO στο θέμα της γλώσσας, πόσο είναι εφικτή η πολιτική συναίνεση στη χώρα σας για το καυτό ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα;

– Ο κ. Ιβάνοφ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία για να βελτιώσει την εικόνα του στην αλβανική κοινότητα, αφήνοντας και το στίγμα του στην ολοκλήρωση του κανονιστικού μέρους της συμφωνίας της Αχρίδας. Εκείνος επέλεξε να παραμείνει στο μονοπάτι μιας νομιμότητας κολλημένης στις γραμμές του κόμματος. Εγώ αναμένω να μην έχει την ιδία προσέγγιση και για το τόσο σοβαρό και μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας. Το μήνυμα του κ. Στόλτενμπεργκ στο Κοινοβούλιό μας ήταν ξεκάθαρο και εμείς έχουμε την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε τον στόχο των πολιτών μας, αλλά και όλων των κόμματων μας, για άμεση ευρωατλαντική ένταξη. Ο καιρός είναι τώρα. Εμείς έχουμε προσκαλέσει και την αντιπολίτευση στις διαβουλεύσεις. Και η αντιπολίτευση υποστηρίζει την επίλυση του προβλήματος και ήταν και η ιδία δραστήρια στην αναζήτηση της λύσης, στο παρελθόν. Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε κοινωνική συναίνεση.

Οι μεταρρυθμίσεις

– Αν δεν επιτευχθεί εσωτερική συναίνεση θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση;

– Η επικεφαλίδα αυτής της κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις και η ευρωατλαντική ένταξη. Δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή να μεταρρυθμίζουμε την κοινωνία μας, για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, να επικρατεί ο νόμος και να εκμηδενίσουμε τα προβλήματα με τους γείτονές μας. Τελευταία, εγκρίναμε μία σειρά μεταρρυθμιστικών νόμων, εκλέξαμε νέο γενικό εισαγγελέα, κλείσαμε το κανονιστικό μέρος της Συμφωνίας της Αχρίδας, διεξαγάγαμε αξιόπιστες εκλογές, κλείσαμε τη διαμάχη με τη Βουλγαρία και σειρά έχει η αξιοπρεπής επίλυση του ονοματολογικού. Η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία σκοπεύει να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Τις διαπραγματεύσεις θα τις κάνουμε για να επιτύχουμε τη λύση, όχι απλώς για να διαπραγματευόμαστε. Μας χρειάζεται η λύση, και εμάς στα Σκόπια, και εσάς στην Αθήνα. Και καλύτερος χρόνος από τώρα, δεν υπάρχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή