Σενάρια για νέα κυβερνητική πλειοψηφία λόγω Σκοπιανού

Σενάρια για νέα κυβερνητική πλειοψηφία λόγω Σκοπιανού

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παρτίδα σκληρού «πολιτικού πόκερ» θα συνοδεύσει τις κλιμακούμενες διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τυχόν συμφωνία με τα Σκόπια να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής στη Βουλή, αλλά και να είναι διασφαλισμένη η κυβερνητική σταθερότητα, στην περίπτωση κατά την οποία οι επερχόμενες εξελίξεις οδηγήσουν σε ρήξη με τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως, εάν επέλθει συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αυτή θα κυρωθεί χωρίς προβλήματα από τη Βουλή, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ, καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία. Για πολιτικούς, όμως, λόγους επιθυμεί το εγχείρημα να συγκεντρώσει ευρύτερη συναίνεση. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η Φώφη Γεννηματά δεν πρόκειται να στηρίξει τυχόν συμφωνία εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν προσέλθουν με ενιαία θέση. Ομως, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν μια λύση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις με παράλληλες αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ να γίνει αποδεκτή από παράγοντες-κλειδιά του Κινήματος Αλλαγής και, συγκεκριμένα, από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Γιώργο Καμίνη και τη ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας –πριν από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός– ο πρωθυπουργός απέστειλε κυβερνητικό παράγοντα σε κορυφαίο στέλεχος μιας εκ των «συνιστωσών» του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να του μεταφέρει την ανάγκη η όποια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ να τύχει ευρύτερης στήριξης. Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος παρέσχε μάλιστα διαβεβαιώσεις πως το πρόβλημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά και ότι η όποια συμφωνία για το όνομα θα προβλέπει γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία).

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται παρασκηνιακή συζήτηση για το ενδεχόμενο, με αφορμή το ονοματολογικό, ο κ. Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν πως με δεδομένη και τη «σκληρή γραμμή» της Ν.Δ. τυχόν αποδοχή της συμφωνίας μπορεί να οδηγήσει τους ΑΝΕΛ σε εκλογική συντριβή. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου «εν πλω» δεν συνιστά ρεαλιστική επιλογή: Το Κίνημα Αλλαγής είναι σαφές πως δεν πρόκειται να συζητήσει κυβερνητικές συνεργασίες, εάν δεν μεσολαβήσουν εκλογές. Ομως, θεωρείται εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να κυβερνά με νέα κυβερνητική πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί μέσω της στήριξης από βουλευτές που θα διαφοροποιηθούν από τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων. Εξάλλου, μετά την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 145 βουλευτές και, όπως σημειώνει υπουργός, «η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της ακόμη και με 150».

Σε κάθε περίπτωση, στον απόηχο της συνάντησης των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός, το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδει πως ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην επίτευξη συμφωνίας, ώστε να τερματιστεί η 25ετής εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ.

Τα συλλαλητήρια

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η στρατηγική του κ. Τσίπρα δεν έχει μεταβληθεί, παρά τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αντίδρασης στην προοπτική σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και το ογκώδες συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Οπως τονίζεται, όμως, «το μέγεθος του προγραμματισμένου για τις 4 Φεβρουαρίου συλλαλητηρίου στην Αθήνα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Η τελευταία αυτή αποστροφή κρύβει και τον μυστικό προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου: Οτι, δηλαδή, οι αντιδράσεις θα είναι τόσο μεγάλες, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να τις αγνοήσει και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ή ότι η δυναμική των πραγμάτων θα μεταφέρει την πίεση στο εσωτερικό της ίδιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που επί του παρόντος παραμένει συντεταγμένη στη θέση ότι η εκκρεμότητα με την ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να διευθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή