Λεβέντης: Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση με την ΠΓΔΜ

Λεβέντης: Διαπραγμάτευση από μηδενική βάση με την ΠΓΔΜ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη. «Είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα», είπε ο κ. Λεβέντης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό  όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje». Οι Σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί  Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος, χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. «Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Νωρίτερα, στην αρχή της συνάντησης, ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι' αυτό που πάει να κάνει. «Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία, επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία. «Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα», ανέφερε, τονίζοντας ότι το όνομα αυτό είναι «Σκόπια» σε απάντηση σε σχετική ερώτηση του πρωθυπουργού.

«Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα», είπε ο κ. Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του ένα στίγμα, το οποίο θα τον συνοδεύει για πάντα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή