ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στ. Μάνος ρωτά: «Τι θα έκανε ο Μ. Αλέξανδρος αν ζούσε σήμερα;»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το Σκοπιανό ζήτημα έχει πυροδοτήσει όχι μόνο πολιτικές εξελίξεις, αλλά και μία συζήτηση γύρω από ιστορικά θέματα, καθώς ο πυρήνας του είναι προφανές πως έχει ιστορικές ρίζες. Στο πλαίσιο αυτό ο Στέφανος Μάνος με μία ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, θέλοντας προφανώς να δώσει μία διαφορετική οπτική αντιμετώπισης του θέματος, εμπλέκει στην εξίσωση με ένα υποθετικό ερώτημα και τον Αλέξανδρο τον Γ’, τον γνωστό από την ιστορία ως Μέγα. Ο κ. Μάνος χαρακτηρίζει «αδύναμο» το γειτονικό κράτος θέτοντας εν τέλει το ρητορικό ερώτημα «τι θα έκανε αν ζούσε σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος;»

Αναλυτικά η ανάρτηση του:

«Περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα ασχολούνται με το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), τα Ηνωμένα Έθνη, η Ελλάδα, τα Σκόπια, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Η έλλειψη αποτελέσματος ασκεί πίεση στους διαπραγματευόμενους "να τελειώνουν", μολονότι συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν βρει ικανοποιητική λύση. Ο λαός διαισθάνεται τη βιασύνη και διαδηλώνει θυμίζοντας στην πολιτική του ηγεσία πόσο τον αγγίζει το ζήτημα της Μακεδονίας. Με στενοχωρεί ότι φαινόμαστε ανίκανοι να λύσουμε ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα με τους φτωχούς και αδύναμους γείτονες μας. Και όχι με έναν κυβερνήτη μας, αλλά με τον ένα μετά τον άλλο. Δεν θέλω να ντρέπομαι ως Έλληνας.
Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματευτές μας είναι ικανοί άνθρωποι. Ενδεχομένως ικανότατοι. Μετά από 25 χρόνια όμως, τα ίδια και τα ίδια μπορούν (μάλλον σίγουρα) να οδηγήσουν στα ίδια και τα ίδια.
Αναρωτιέμαι: Αν τη σημερινή Ελλάδα κυβερνούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, τι θα έκανε αυτός με τα Σκόπια σήμερα; Ο Μέγας Αλέξανδρος θα φοβόταν και θα στενοχωριόταν αν οι αλλοεθνείς γείτονες μας ήθελαν να λέγονται και αυτοί Μακεδόνες, ή θα χαιρόταν και θα προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να τους ενσωματώσει;
Θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Σαράντο Καργάκο να αποτολμήσει να απαντήσει αυτός με υπεύθυνη φαντασία στο ερώτημα "Τι θα έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος για τη Μακεδονία αντιμέτωπος με το σημερινό πρόβλημα;"»

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ