Το θαύμα της λευκής πεύκης

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 2.000 μ. υψόμετρο, στην περιοχή Κρανιά της ορεινής Πίνδου, ένα λευκόδερμο πεύκο, γνωστό και ως ρόμπολο, επιβιώνει αιώνες τώρα κόντρα στους ανέμους και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το ολιγαρκές δέντρο υπολογίζεται ότι βρίσκεται στη θέση του πάνω από 1.000 χρόνια, ίσως και 1.300, λένε κάποιοι ειδικοί. Μέχρι την τέλεση μιας επίσημης μέτρησης «συναγωνίζεται» άτυπα τον «Άδωνι», ετών 1.075, το γηραιότερο επισήμως εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη διεθνή ερευνητική ομάδα που το εντόπισε πρόσφατα στην ίδια οροσειρά.

Καθώς η «μάχη» των δύο αιωνόβιων βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εξαιρετικές ιδιότητες της λευκής πεύκης, η οποία ξεκινάει εκεί που τελειώνει η μαύρη πεύκη, αποκαλύπτονται στο ελληνικό και στο διεθνές καταναλωτικό κοινό: το εκχύλισμα από τον φλοιό της ελληνικής λευκόδερμης πεύκης αναδεικνύεται ως φυσικό αντιγηραντικό συστατικό.

Η καινοτόμος ανακάλυψη ανήκει στην ΚΟΡΡΕΣ, την ελληνική εταιρεία με το διεθνές προφίλ, και σηματοδοτεί 10 χρόνια έρευνας γύρω από τις δυνατότητες των αιωνόβιων δέντρων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η λευκόδερμος πεύκη της Πίνδου ενεργοποιεί μηχανισμούς αντιγήρανσης, όπως τα γονίδια του πρωτεασώματος. Αποτέλεσμα της έρευνας είναι μια νέα σειρά προϊόντων που απευθύνονται σε ώριμα δέρματα και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η «Λευκή Πεύκη» δίνει την υπόσχεση για επαναφορά σημαντικών λειτουργιών του δέρματος στα επίπεδα της προ εμμηνόπαυσης περιόδου, με όχημα την κρέμα ημέρας και την κρέμα νυκτός που στοχεύουν στην αναπλήρωση όγκου και πυκνότητας, αλλά και στην ενυδάτωση. Την καινούργια σειρά συμπληρώνει ένας ορός προσώπου με εκχύλισμα θαλάσσιου Κρίνου, που δουλεύει ενάντια στις κηλίδες.

«Η πρωτογενής έρευνα είναι μεγάλη δέσμευση. Το μεγάλο όνειρό μας είναι να αναδείξουμε τα φυτά της ελληνικής φύσης», λέει η Λένα Φιλίππου-Κορρέ, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και συνιδρύτρια της εταιρείας, μιλώντας στο «Κ».

Η επιστημονική έρευνα γύρω από τη λευκόδερμη πεύκη έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής και το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το καινοτόμο συστατικό, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε καλλυντική φόρμουλα, εισέρχεται στην παγκόσμια βιβλιοθήκη συστατικών International Nomenclature Cosmetic Ingredient (INCI).

Στη μονάδα εκχύλισης

Με περισσότερα από 400 προϊόντα και παρουσία σε 30 χώρες, σε πάνω από 11.000 σημεία πώλησης, μεταξύ των οποίων και 6.500 φαρμακεία στη χώρα, το ελληνικό brand συνεχίζει μια διαδρομή που ξεκίνησε το 1996. Με τεράστιο πεδίο δράσης, καθώς υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει 6.500 είδη φυτών, εκ των οποίων 1.500 ενδημικά, η ΚΟΡΡΕΣ χτίζει την ελληνική «βιβλιογραφία» με «δείγματα» όπως η μαύρη πεύκη, ο κρόκος Κοζάνης, η ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης, το τσάι του βουνού από τον Όλυμπο, αλλά και το λάδι από τον πρώτο συνεταιρισμό βιολογικής καλλιέργειας ελιάς στην Κρήτη, μεταξύ πολλών άλλων.

«Έχουμε επιλέξει να μην καλλιεργούμε τα δικά μας συστατικά, αλλά να συνεργαζόμαστε με τοπικές κοινωνίες. Χρειαζόμαστε τους τοπικούς φορείς και για να εξασφαλίσουμε αειφορία. Δίνουμε ευκαιρίες σε εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα», σημειώνει η κ. Φιλίππου-Κορρέ. Στην περίπτωση της λευκής πεύκης, η πρώτη ύλη φτάνει στην εξειδικευμένη μονάδα εκχύλισης βιολογικών βοτάνων της εταιρείας σε συνεργασία με τη

Διεύθυνση Δασών Γρεβενών και τον δασάρχη Γιάννη Τζατζάνη. Ας σημειωθεί ότι μέχρι την ολοκλήρωση της μονάδας το 2009, η εταιρεία αγόραζε τα ελληνικά εκχυλίσματα από αγορές του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, ένα «δουλεμένο» περιεχόμενο σε design συσκευασία οδηγεί την εταιρεία στον διεθνή χάρτη της βιομηχανίας φυσικών καλλυντικών και προϊόντων. «Θυμάμαι τις πρώτες μέρες, με αφετηρία τον Μάρτιο του 1996. Ένα βράδυ, σε ένα χαρτί με τον Γιώργο (σ.σ. Γιώργος Κορρές, ιδρυτής της εταιρείας) να γράφουμε τις βασικές μας αρχές. Είχαμε από τότε ένα παγκόσμιο όραμα. Σκεφτόμασταν καλλυντικά που δεν θα είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα ως προς την αποτελεσματικότητα τα υπόλοιπα, αλλά που θα ήταν και χαρούμενα προϊόντα. Και όχι μόνο στο φαρμακείο», θυμάται η κ. Φιλίππου-Κορρέ.

Το θαύμα της λευκής πεύκης-1Η Λένα Φιλίππου-Κορρέ, επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και συνιδρύτρια της εταιρείας.

 

Στην Κίνα

Σήμερα ο ελληνικός όμιλος ετοιμάζεται να ενισχύσει την παρουσία του στη διεθνή βιομηχανία σε σύμπραξη με τη Morgan Stanley και διεθνείς επενδυτές, στοχεύοντας στην είσοδο του brand στην Κίνα, μεταξύ άλλων αγορών. «Υπάρχει κοινός τόπος, μέσα από τον πολιτισμό μας, και φυσικά συστατικά χιλιάδων χρόνων. Για τον Κινέζο είναι σημαντικό, μιλάμε την ίδια γλώσσα», σημειώνει η κ. Φιλίππου-Κορρέ.

Στο μεταξύ, στα βουνά της Πίνδου η ετήσια υλοτόμηση του 10% του δάσους πραγματοποιείται βάσει σχεδίου για αειφόρο διαχείριση και ανάπτυξη. Από τη συγκομιδή αυτή ένα μέρος θα καταλήξει στη «Λευκή Πεύκη» και στα ώριμα δέρματα.

«Παλιά, το φυσικό συστατικό απευθυνόταν στους λίγους. Τώρα πια, ζούμε σε μεγάλες πόλεις με άγχος, μόλυνση και ασθένειες. Ξεκινάμε από τη διατροφή και μετά ανακαλύπτουμε όμορφα προϊόντα, με πρώτο κριτήριο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Θέλουμε ξεκάθαρες προτάσεις και γι’ αυτό είναι σημαντικό ένα brand, γιατί πρεσβεύει αξίες», συμπληρώνει. «Στην Ελλάδα υπάρχει τρομερός πλούτος, δέντρα και φυτά που έχουν επιβιώσει από παγετώνες, αέρηδες και καλοκαίρια, η φύση μας είναι ανεξάντλητη. Εκατό χρόνια να κάνουμε έρευνα, θα βρίσκουμε πράγματα που δεν έχουμε φανταστεί. Για άλλη μία φορά η χώρα μας δεν μας διαψεύδει. Το όνειρο συνεχίζεται». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή