6+1 συμβουλές για ελαφριά μαγειρέματα

6+1 συμβουλές για ελαφριά μαγειρέματα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοί μας για ελαφριά μαγειρέματα δεν είναι άλλοι από τα σωστά σκεύη, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης προτιμούμε λευκά κρέατα, ψάρια και θαλασσινά αντί του κόκκινου κρέατος.

  1. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο. Οχι μόνο γιατί στη χώρα μας έχουμε μεγάλη παράδοση στην ελαιουργία και πολλά αξιόλογα ελαιόλαδα, αλλά και γιατί είναι πολύ πιο υγιεινό από το βούτυρο. Προσοχή, όμως! Είναι πιο υγιεινό, αλλά όχι πιο ελαφρύ. Και τα δύο έχουν τις ίδιες θερμίδες, απλώς το είδος των λιπαρών τους διαφέρει. Στο μεν βούτυρο, τα λιπαρά είναι κορεσμένα και άρα βλαβερά για την καρδιά, στο δε ελαιόλαδο είναι ως επί το πλείστον μονοακόρεστα, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό.
  2. Για να είναι νόστιμο ένα φαγητό, δεν χρειάζεται να το «πνίξουμε» στο λάδι. 2½ κουταλιές ανά γεύμα είναι ικανοποιητική ποσότητα για έναν υγιή οργανισμό. Αν ακολουθούμε πιο αυστηρή δίαιτα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να το μειώσουμε στη 1 κουταλιά. Καλό είναι να το προσθέσουμε στο φαγητό στο τέλος, ωμό, ή λίγο στην αρχή και το υπόλοιπο στο τέλος.
  3. Τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν έχουν λιγότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα «λευκά» τρόφιμα, όμως είναι πιο ωφέλιμα, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες. Επιπλέον, μας χορταίνουν καλύτερα και για περισσότερη ώρα. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα, όπως για παράδειγμα το συσκευασμένο ψωμί του τοστ, περιέχουν λίπη και ζάχαρη. Καλό είναι, λοιπόν, προτού αγοράσουμε οτιδήποτε, να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες. Επίσης, το ψωμί ολικής άλεσης που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ αλλά και στο φούρνο της γειτονιάς δεν είναι πάντα από 100% αλεύρι ολικής. Για να είμαστε σίγουροι, διαβάζουμε την ετικέτα ή ρωτάμε τον φούρναρη.
  4. Προτιμάμε τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο και γαλοπούλα) που είναι πιο άπαχα, ιδιαίτερα αν αφαιρέσουμε την πέτσα. Για πιο αυστηρή δίαιτα, επιλέγουμε στήθος. Εξίσου καλές επιλογές σε άπαχο κρέας, αν και όχι το ίδιο δημοφιλείς, είναι το κουνέλι, η στρουθοκάμηλος, το ελάφι και το βουβάλι. Αν διαλέξουμε χοιρινό, αφαιρούμε το ορατό λίπος ή επιλέγουμε ψαρονέφρι που είναι το πιο άπαχο κομμάτι. Όσον αφορά το μοσχάρι, η κατανάλωσή του θα πρέπει να περιοριστεί στη 1 φορά την εβδομάδα, για τους υγιείς οργανισμούς, και η μερίδα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 130 γρ. Πιο άπαχο κομμάτι είναι το φιλέτο και η σπάλα. Στην κατηγορία των λιπαρών αμνοεριφίων, προτιμάμε κατσίκι που είναι πιο ελαφρύ από το αρνί. Επίσης, διαλέγουμε μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα, στα οποία το λίπος συγκεντρώνεται στο εξωτερικό μέρος και μπορεί να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
  5. Το ψάρι είναι από τις πολυτιμότερες τροφές για τον οργανισμό, από τις πιο ελαφριές και τις πιο νόστιμες. Αυτή την εποχή θα βρούμε πληθώρα φρέσκων ψαριών από τις ανεμότρατες. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται. Ωστόσο, στα ψάρια δεν πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των λιπαρών, καθώς τα πιο «παχιά» ψάρια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, τα λεγόμενα Ω3 και δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.
  6. Τα θαλασσινά είναι άπαχα και πολύ νόστιμα. Χρειάζεται όμως μέτρο στην κατανάλωσή τους, καθώς περιέχουν χοληστερόλη.

+1 Οπλα μας στον πόλεμο κατά των λιπαρών είναι τα κατάλληλα σκεύη. Εκτός από τους ηλεκτρικούς ατμομάγειρες ή τα ειδικά συρμάτινα καλαθάκια για μαγείρεμα στον ατμό, μέσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό, δεν θα πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες, που μας επιτρέπουν να μαγειρεύουμε με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι, γάστρες, που συγκρατούν τους νόστιμους υδρατμούς και βοηθούν να βγουν ζουμερές οι τροφές, σχάρες, για ψήσιμο κρεάτων στο γκριλ, ώστε να στάζουν τα λίπη και να μη μένουν στο φαγητό μας, κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή