Τραμπ: Ρωσία και Κίνα απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ

Τραμπ: Ρωσία και Κίνα απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα «αμερικανική στιγμή» υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, εμμένοντας, μεταξύ άλλων, στις θέσεις του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και χαρακτηρίζοντας «απειλή» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ τη Ρωσία και την Κίνα. 

«Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή. Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο», υποστήριξε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».

«Για δεκαετίες, τα ορθάνοιχτα σύνορα επέτρεψαν στα ναρκωτικά και στις συμμορίες να σαρώσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές μας. Επέτρεψαν σε εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους να μπουν στον ανταγωνισμό για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με τους φτωχότερους Αμερικανούς. Και το πιο τραγικό, στοίχισαν την απώλεια της ζωής αθώων», υποστήριξε ο Τραμπ, ενώ στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βρίσκονταν αρκετοί «Ονειροπόλοι», νεαροί μετανάστες που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και σήμερα βρισκονται σε απόλυτη επισφάλεια καθώς ο Τραμπ κατήργησε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης που τους προστάτευε από την απέλαση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς να αναζητήσουν συμβιβασμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση και οι υποδομές:

«Απόψε, καλώ όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο, να ανακαλέσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αποτελέσματα στον λαό που εκλεχτήκαμε να για να υπηρετήσουμε», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος στην ομιλία του, που εκφώνησε μπροστά στο ημικύκλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την ώρα πάντως που ο Τραμπ μίλαγε για την ανάγκη ενότητας, η πολιτική διαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανής. Οι ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί τον επευφημούσαν ηχηρά, ενώ οι δημοκρατικοί άκουγαν σιωπηλοί, καθισμένοι στα έδρανα.

Ο Τραμπ πρότεινε επίσης να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη συντήρηση των υποδομών και την κατασκευή νέων.

Αντίπαλες χώρες Κίνα και Ρωσία

Οι χώρες που είναι «αντίπαλες» των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ κρίνοντας πως απέναντί τους, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση».

Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς» της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε απο τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».

Προειδοποιήσεις κατά «εφησυχασμού και παραχωρήσεων» έναντι της Βόρειας Κορέας

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε, κατά τη ίδια ομιλία, εναντίον του «εφησυχασμού» και των «παραχωρήσεων» έναντι της Βόρειας Κορέας, διαμηνύοντας ότι δεν θα «επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

«Η επικίνδυνη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για να αποκτήσει (βαλλιστικούς) πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση μπορεί πολύ σύντομα να μετατραπεί σε μια απειλή για την επικράτειά μας. Διεξάγουμε μια εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης για να αποφύγουμε το να συμβεί αυτό», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος ενώπιον των αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή