Βαρόμετρο το συλλαλητήριο της Αθήνας

Βαρόμετρο το συλλαλητήριο της Αθήνας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεστ αντοχής για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό είναι πιθανόν να μετατραπεί το αυριανό συλλαλητήριο κατά της λύσης του Μακεδονικού, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί εξαιρετικά ουδέτερη στάση έναντι της πιθανής κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί μέσω των συλλαλητηρίων, είναι σαφές ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί θα επηρεαστούν σε περίπτωση που το συλλαλητήριο είναι μαζικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, τονίζοντας πως «σε μια δημοκρατία οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει την αγωνία του, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες». Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «η αγωνία ενός τμήματος του λαού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εθνικιστικών, ακροδεξιών και μισαλλόδοξων δυνάμεων». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει και τη στάση της Εκκλησίας, λέγοντας πως δεν είναι δική του δουλειά να κάνει συστάσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τους τρεις βασικούς πυλώνες για τη λύση της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ, μιλώντας για «σύνθετη ονομασία, erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσει το erga omnes σάρκα και οστά, το τρίτο είναι αυτό που αφορά τον αλυτρωτισμό, ο οποίος επίσης συνδέεται με μια συνταγματική αναθεώρηση». Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ περί ταυτότητας «δεν βοηθούν». Μάλιστα, όπως είπε, «ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος και έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα».

Επί της διπλωματικής διαδικασίας, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία προετοιμασίας του συνολικού συμφώνου που προτείνει ως βάση διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ. Αφού ολοκληρωθεί, το προσχέδιο του συμφώνου θα παραδοθεί από τον κ. Κοτζιά στον κ. Ντιμιτρόφ. Σε γενικές γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι διπλωματικές ενέργειες τον Φεβρουάριο είναι ήδη δρομολογημένες. Το χρονοδιάγραμμα δεν θα αλλάξει δραματικά, αν και υπάρχουν πάντα πιθανότητες να γίνουν έκτακτες επαφές, σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Στα Σκόπια γίνεται απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για ένα δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επανήλθε χθες περιγράφοντας ένα δημοψήφισμα ως «επιπλέον εγγύηση» και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους Ελληνες φίλους μας, γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες, καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι “Μακεδόνες” είναι έτοιμοι γι’ αυτό». Ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε, πάντως, ότι «είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των “Μακεδόνων” και των Ελλήνων». Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα υπάρχει λύση. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωνε, πάντως, χθες (ΑΠΕ) ότι «η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή