Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 17:30 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα έδωσε δυναμικό  «παρών» με την αστυνομία να κάνει λόγο για 140.000 συμμετέχοντες. 

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-1

Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη», διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων. Για την εκδήλωση έφθασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από το σταθμό διοδίων Αφίδνων και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-2

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος απεύθυνε έκκληση «στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα».

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-3

«Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-4

Στη συνέχεια ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-5

Μικρής έκτασης επεισόδια

Λίγο πριν τις 16:00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στον φραγμό της αστυνομίας. Τους πέταξαν φωτοβολίδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους αποτρέψουν.

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-6

Λίγο αργότερα ένταση υπήρξε και στη συμβολή των οδών Αμερικής και Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα 200 περίπου κουκουλοφόρων με ελληνικές σημαίες, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν σε φραγμό. Οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη.

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία-7

Πλάνα από το συλλαλητήριο μέσα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή