Πουρέδες λαχανικών: Συμβουλές για επιτυχημένες αναμείξεις

Πουρέδες λαχανικών: Συμβουλές για επιτυχημένες αναμείξεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πουρές πατάτας, λόγω του ευπροσάρμοστου γευστικού χαρακτήρα του, μπορεί να εμπλουτιστεί με πουρέδες από διάφορα λαχανικά. Με αυτόν τον τρόπο «σπάμε» τη μονοτονία στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και, επίσης, «κρύβουμε» διάφορα θρεπτικά υλικά που μπορεί να μην αρέσουν στα μικρά παιδιά, είναι όμως απαραίτητα.

Υπάρχει σωστή αναλογία;

  • Αυστηρός κανόνας δεν υπάρχει. Για να μη σκεπάσουν τα άλλα λαχανικά τη λεπτή γεύση του πουρέ πατάτας, μια καλή αναλογία είναι: 1.000 γρ. πουρές πατάτας + 500 γρ. πουρές άλλου λαχανικού. Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το γευστικό αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, είναι προτιμότερο να προσθέτουμε σταδιακά τον πουρέ του λαχανικού στον πουρέ πατάτας και να δοκιμάζουμε. Μόνο έτσι θα βρούμε τι πραγματικά μας αρέσει.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν θέλουμε να προσθέσουμε υλικά με ιδιάζουσα γεύση, όπως, για παράδειγμα, τα στυφά και ξινούτσικα κυδώνια, το βουτυράτο αβοκάντο, τα πικρά χόρτα.
  • Και βραστά, και ψητά, και στον ατμό

    Ισχύει ό,τι και για τον πουρέ πατάτας: τα λαχανικά μπορούμε είτε να τα βράσουμε, είτε να τα μαγειρέψουμε στον ατμό είτε να τα ψήσουμε. Κάθε τρόπος μαγειρέματος δίνει ξεχωριστή νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα: με το βράσιμο τα λαχανικά χάνουν μέρος της γευστικής τους δύναμης (εκτός και αν τα βράσουμε σε ζωμό) και αποκτούν ήπια, απαλή νοστιμιά, με το ψήσιμο «καραμελώνουν» και αποκτούν την αίσθηση του φουρνιστού, στον ατμό διατηρούν τη φυσική τους γεύση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πουρέδες από λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους: μπορούμε, για παράδειγμα, να φτιάξουμε πουρέ με βραστές πατάτες και ψητά καρότα, με μπρόκολο στον ατμό και πατάτες φουρνιστές, με κρεμμύδι σοτέ, πατάτες ψητές και καρότα βραστά. Πειραματιζόμενοι, θα βρούμε δεκάδες τρόπους να φτιάχνουμε ανάμεικτους πουρέδες λαχανικών.

  • Αν και ο βασικός κανόνας λέει ότι οι πατάτες είναι καλό να βράζουν με τη φλούδα τους, καθώς έτσι δεν απορροφούν νερό και διατηρούν όσο γίνεται πιο «ζωντανή» τη νοστιμιά τους, στους ανάμεικτους πουρέδες πατάτας οι σεφ… βάζουν νερό στο κρασί τους: οι περισσότεροι τις ξεφλουδίζουν και τις κόβουν σε μικρά κομμάτια τα οποία συμμαγειρεύουν με το άλλο λαχανικό. Ο λόγος; Οτι η νοστιμιά είναι εξασφαλισμένη εξαιτίας της ανάμειξης. Ομως χρειάζεται προσοχή, καθότι ο χρόνος μαγειρέματος των λαχανικών είναι διαφορετικός. Τι κάνουμε; Είτε τα κόβουμε σε κομμάτια που να βράζουν στον ίδιο χρόνο (π.χ. τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, τα καρότα σε λίγο μεγαλύτερα) ή βγάζουμε από την κατσαρόλα όποιο λαχανικό έχει γίνει πρώτο. Προσοχή, δεν τα παραβράζουμε γιατί θα γίνουν «νερουλά». Για να μην παιδευόμαστε, μπορούμε να βράσουμε τα λαχανικά σε χωριστές κατσαρόλες.

Προσοχή στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά

Οι πατάτες ταιριάζουν με πλείστα όσα μυρωδικά και μπαχαρικά. Στους ανάμεικτους πουρέδες, όμως, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα αρωματικά, που «κολακεύουν» τα «συμπληρωματικά» λαχανικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή