Φώφη Γεννηματά: Να απορριφθεί το σχέδιο Νίμιτς

Φώφη Γεννηματά: Να απορριφθεί το σχέδιο Νίμιτς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφή διάθεση να σκληρύνει τη στάση του όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έδειξε το ΠΑΣΟΚ. Ενα 24ωρο μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, η πρόεδρος του κινήματος Φώφη Γεννηματά με εκτενή δήλωσή της απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από πλευράς του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας πως «δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για συνολική λύση» και παράλληλα «ενθαρρύνουν την αδιάλλακτη στάση της άλλης πλευράς». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκρίνει τη λύση-πακέτο που θα επιλύει το σύνολο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σαλαμοποίηση» που υπονομεύει τελικά τα εθνικά συμφέροντα.

Στην ανακοίνωση υπάρχει και ευθεία αναφορά στο συλλαλητήριο, η οποία είναι στην ίδια «μέση οδό» που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και μετά τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Η Χαρ. Τρικούπη σαφώς αποφεύγει τις γενικεύσεις λέγοντας πως «σεβόμαστε και ακούμε τις γνήσιες εκφράσεις πατριωτισμού και τις ευαισθησίες των Ελλήνων» και παίρνει καθαρές αποστάσεις από το κυβερνητικό αφήγημα περί «ακροδεξιού πλήθους».

Tην ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά κράτησε, κατά την πάγια τακτική της, «ίσες αποστάσεις» και από τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για «διολίσθηση σε ακροδεξιές λογικές» που την οδηγούν σε «διχαστική και ζημιογόνα στάση» σε ένα εθνικό ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και στο αίτημά του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που είχε ήδη τεθεί από την κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον Αλ. Τσίπρα.

Στην ίδια λογική, αλλά πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Στ. Θεοδωράκης ζήτησε (Alpha) σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών. Ο κ. Θεοδωράκης τεκμηρίωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως οι πρώην πρωθυπουργοί πρέπει «να πουν στους σημερινούς πολιτικούς μέχρι πού έφτασαν την υπόθεση και πού πιστεύουν ότι πρέπει να την πάμε». Βασικό διαπραγματευτικό χαρτί για τον πρόεδρο του Ποταμιού, που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι «η οικονομία και ο πολιτισμός», στοιχεία με τα οποία μπορεί «η Ελλάδα να κυριαρχήσει στα Βαλκάνια». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ «διαβλέπουν» προσπάθεια να «σύρει» ο επικεφαλής του Ποταμιού τον χώρο στις δικές του θέσεις, κάτι που, όπως σημειώνουν, «δεν θα το επιτρέψουν».

Επίσκεψη Τζανακόπουλου

Την επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Τζανακόπουλος, χθες, πέρασε το κατώφλι του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, χωρίς να γίνει γνωστός ο λόγος και αν σχετίζεται με την υπόθεση της Novartis, που έρχεται στο προσκήνιο. Να ενημερώσει για τον σκοπό και το περιεχόμενο της επίσκεψης του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αρειο Πάγο ζήτησε ο Π. Χρηστίδης, που έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή