Δύσβατο τοπίο το Σκοπιανό για Μαξίμου

Δύσβατο τοπίο το Σκοπιανό για Μαξίμου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο τοπίο καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ μετά το προχθεσινό συλλαλητήριο. Η επίσημη γραμμή του Μαξίμου είναι ότι το συλλαλητήριο είχε μεν μεγάλη συμμετοχή, ωστόσο είναι πολιτικά διαχειρίσιμος ο αντίκτυπός του και, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μεταβάλει τη στρατηγική της στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, η επίμονη προσπάθεια, αρχής γενομένης από το Μαξίμου και στη συνέχεια με μπαράζ δημόσιων τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να υποβαθμιστούν το μήνυμα και η απήχηση του συλλαλητηρίου, καταδεικνύει μάλλον εγρήγορση και αμηχανία, παρά εφησυχασμό. Και πέραν της επίσημης τοποθέτησης, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν στις συνομιλίες τους ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί το μήνυμα της Κυριακής και υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ως ένα από αυτά αναγνωρίζουν τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή του κόσμου να το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών. 

Βεβαίως, από το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσαν να χαράξουν μια νοητή διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με την οποία, αυτοί που συμμετείχαν ήταν σημαντικά λιγότεροι από «τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς δέκτες». Και όσους δεν συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το Μαξίμου φρόντισε να τους κατατάξει στις γραμμές εκείνων που ουσιαστικά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Δηλαδή, η μη ενεργός διαμαρτυρία και διαδήλωση ερμηνεύεται και μεταφράζεται σε αποδοχή και στήριξη. Στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, ωστόσο, δείχνει να επικρατεί προβληματισμός για την πίεση που αρχίζουν να υφίστανται από την εκλογική βάση.

Ενα δεύτερο στοιχείο τη σημασία του οποίου σταθερά η κυβερνητική ηγεσία επιλέγει να υποβαθμίζει είναι η στάση που τηρεί ο κυβερνητικός εταίρος. Το Μαξίμου δείχνει να αντιμετωπίζει τους ΑΝΕΛ και τον κ. Π. Καμμένο ως sui generis περιπτώσεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ωστόσο, σε σχέση με το συλλαλητήριο, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα κομμάτων, που κανένας δεν μπορεί να μη σεβαστεί». Ενα μήνυμα που ασφαλώς αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση, μιας και αυτή έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Η απάντηση του Μαξίμου στο μήνυμα Καμμένου είναι η υπόμνηση της παλαιότερης δήλωσής του ότι έχει εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση του κ. Ν. Κοτζιά. Πάντως, η παρουσία βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ στο συλλαλητήριο είναι στοιχείο που επιτείνει την εικόνα σύγχυσης, ενώ οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες του κ. Δ. Καμμένου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.

Η κυβερνητική ηγεσία, όσον αφορά τη διαχείριση του συλλαλητηρίου, επιλέγει, επίσης, να το οριοθετήσει ως μια έκφραση διαμαρτυρίας που πολιτικά περιχαρακώνεται στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, επικαλούμενη προς τούτο και τους χαμηλούς τόνους που κυριάρχησαν από τον χώρο του Κέντρου. Και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την ίδια στρατηγική. Ωστόσο, τοποθετήσεις όπως η χθεσινή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου (ΕΡΤ), σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα μακεδονικής ταυτότητας που θέτουν οι γείτονες, ότι «όλοι οι λαοί έχουν μια ταυτότητα. Δεν μπορεί κανένας λαός να στερήσει από άλλον την ταυτότητά του», μάλλον επιτείνουν τη σύγχυση παρά ξεκαθαρίζουν την εικόνα αναφορικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή