Σύμφωνο συγκυβέρνησης στη Γερμανία

Σύμφωνο συγκυβέρνησης στη Γερμανία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σάρκα και οστά πήρε χθες η τέταρτη κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή συμφώνου συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Οι Σοσιαλδημοκράτες ευνοούνται από την κατανομή των χαρτοφυλακίων, αναλαμβάνοντας τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εξωτερικών – προοπτική που στοχεύει να σαγηνεύσει τα αμφιταλαντευόμενα μέλη του κόμματος, τα οποία καλούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Στο υπουργείο που κάποτε ήλεγχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος (πρωθυπουργός) του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τα ηνία του κόμματος, προτείνοντας ως διάδοχο την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αντρέα Νάλες. Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Χριστιανοδημοκράτης Πέτερ Αλτμάγερ, μετακινείται στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες κρατούν επίσης τα υπουργεία Αμυνας, Υγείας, Παιδείας και Γεωργίας. Το υπουργείο Εσωτερικών ανατίθεται στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ενισχυμένο με αρμοδιότητες στους τομείς της Οικοδομής και της Πατρίδας.

«Μετά τόσα χρόνια που κατείχε το υπουργείο Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν δύσκολο για εμάς να το παραδώσουμε», είπε η Αγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τη συμφωνία. Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος ότι τα μέλη του κόμματος θα εγκρίνουν τη συγκυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι ξεκινά, άμεσα, μαζί με τη Νάλες, περιοδεία ώστε να εξηγήσει τις αρετές της συμφωνίας στα μέλη. Το εσωκομματικό δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με επιστολική ψήφο και θα διαρκέσει από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Μαρτίου.

Οι 12ήμερες διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν σε κείμενο συμφωνίας 177 σελίδων, ήταν οι πιο βραχύβιες στην ιστορία της ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ερχονται όμως έπειτα από μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς ο προηγούμενος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες, στους Φιλελευθέρους και στους Πρασίνους κατέρρευσε χωρίς συμφωνία. Τα δύο κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, επανέρχονται στην εξουσία με ποσοστό 56% των εδρών, σαφώς μικρότερη δύναμη από αυτή που διέθεταν στην προηγούμενη Βουλή, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, ο νέος μεγάλος συνασπισμός θα είναι ο τελευταίος που ξεπερνά το 50%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή