«Ολα στο φως», το μήνυμα της Χαρ. Τρικούπη για το θέμα της Νοvartis

«Ολα στο φως», το μήνυμα της Χαρ. Τρικούπη για το θέμα της Νοvartis

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω σε τρεις διαφορετικούς άξονες θέτει η Χαρ. Τρικούπη το θέμα της Νοvartis, με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε να εκπέμπει συνοπτικά το μήνυμα «όλα στο φως».

Ο βασικός άξονας αφορά την κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί ευθέως το Μαξίμου για οργανωμένο σχέδιο που επιχειρεί «να “στήσει” πολιτική σκευωρία εις βάρος πολιτικών του αντιπάλων». Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, το συμπέρασμα ενισχύεται περισσότερο μετά την πρώτη αξιολογική κρίση της δικογραφίας, σύμφωνα με την οποία «γίνεται φανερό πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός στηρίζεται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρίες προσώπων». Το ΠΑΣΟΚ, δε, προβαίνει στην ίδια σύγκριση με εκείνη του Ευ. Βενιζέλου κάνοντας λόγο για πανομοιότυπη μεθοδολογία με εκείνη του «βρώμικου ’89». Ο έτερος άξονας έχει να κάνει με την υπόθεση αυτή καθαυτή. Χαρακτηρίζοντάς την «σκάνδαλο» που διερευνάται διεθνώς, συνδέει την υπόθεση Νοvartis με μια ευρύτερη προσπάθεια των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για κερδοσκοπία. H ανακοίνωση υπογραμμίζει τη θέση του κόμματος –πρόκειται για τον τρίτο άξονα– που είναι σαφής και ζητάει να έρθουν όλα στο φως «με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή και η διπλή αναφορά στον Κ. Καραμανλή. Η πρώτη για την περίοδο 2004-09, οπότε σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «υπερδιπλασιάστηκαν» οι φαρμακευτικές δαπάνες και η δεύτερη στο σημείο που αναφέρεται σε μεθοδεύσεις από πλευράς του αν. υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, θυμίζοντας τη θητεία του ως διοικητού της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Καραμανλή. Τέλος, η Χαρ. Τρικούπη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στη Βουλή όταν καταψήφιζε όλα τα εξυγιαντικά μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Με διαφορετικό κέντρο βάρους, αλλά στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις που εξεδόθησαν από ΚΙΔΗΣΟ και Ποτάμι. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου εστιάζει στην περίοδο της πρωθυπουργίας του λέγοντας πως όταν επιδίωξε να πάρει μέτρα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αντιμετώπισε εμπόδια. Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει ως «αυτονόητη» τη διαλεύκανση της υπόθεσης «στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας». Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι, το οποίο επικεντρώνεται στον μηχανισμό της εταιρείας για την προώθηση των συμφερόντων της «μέσω του χρηματισμού κρατικών παραγόντων». Η Σεβαστουπόλεως, κατακρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καταλήγει πως η υπόθεση χρήζει «έρευνας σε βάθος» χωρίς να παραβιάζονται οι θεσμικοί κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή