Υπόθεση Novartis: Εχουν παραγραφεί τα αδικήματα;

Υπόθεση Novartis: Εχουν παραγραφεί τα αδικήματα;

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις στον νομικό κόσμο έχει προκαλέσει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών προσώπων που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση της Novartis, με το σκεπτικό ότι «στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τού υπουργού και όχι επ’ ευκαιρία αυτής».

Την άποψη του αναπληρωτή υπουργού αμφισβητούν νομικοί και συνταγματολόγοι, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμποντας σε παλαιότερες υποθέσεις.

Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: «Το άτοπο με την ποινική ευθύνη των υπουργών στη χώρα μας ξεκινά από το ότι κατά το Σύνταγμα μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία. Με άλλα λόγια, δεν είναι θέμα εισαγγελίας, όπως συμβαίνει για όλους τους άλλους πολίτες. Η δίωξη των υπουργών ανήκει στην αρμοδιότητα της εκάστοτε πλειοψηφίας. Είναι ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια έχει ξεσηκώσει τους συνταγματολόγους όλων των αποχρώσεων, οι οποίοι ζητούν να εναρμονιστεί το άρθρο 86 του Συντάγματος προς τα ισχύοντα σήμερα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα, είναι πηγή σκανδάλων. Με αφετηρία, λοιπόν, τη φαύλη αυτή διάταξη, την οποία οι πολιτικοί μας, με πρόσχημα τη δήθεν τυπολατρία των δικαστών αποφεύγουν δυστυχώς να αντικαταστήσουν, προστατεύοντας εντέλει τους εαυτούς τους, κάθε κ. Παπαγγελόπουλος προβάλλει τη δική του ερμηνεία: Είτε ότι δεν διώκονται με βάση το άρθρο 86 τα συναφή προς την άσκηση των καθηκόντων εγκλήματα όπως η δωροδοκία είτε ότι έχουν παραγραφεί κ.λπ. Τα πράγματα χειροτέρεψαν με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο ως γνωστόν δεν παραγράφεται. Αποτέλεσμα, ο καθένας να υποστηρίζει τη δική του εκδοχή προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Προσωπικά πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει η υπόθεση να πάει στη Βουλή, μόνο για λόγους εντυπώσεων, προκειμένου να συσταθεί Προανακριτική, αδιαφορώντας αν η τελευταία θα ασκήσει κατηγορία ή όπως στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, θα παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη. Και στις δύο περιπτώσεις, το πλήγμα για τους εγκαλούμενους από πλευράς δημοσιότητος θα είναι μεγάλο, άρα “μονά-ζυγά” δικά μας».

Τάκης Βασιλακόπουλος, δικηγόρος: «Δεν μπορεί να γίνει η διάκριση, γιατί ανέκαθεν αυτοί που κατήγγειλαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν τους κατήγγειλαν γιατί πάρκαραν παράνομα για να μπουν στο υπουργείο, αλλά γιατί πήραν χρήματα. Αν αυτό δεν μας αρέσει, να αλλάξουμε το Σύνταγμα, να το φέρουμε στα μέτρα που μας αρέσουν. Μέχρι τότε οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις με συνέπεια και χωρίς ευκαιριακή μεταβολή για καταδίωξη των πολιτικών μας αντιπάλων».

Βασίλης Δημακόπουλος, δικηγόρος: «Την απάντηση την έχει δώσει το ανώτατο ειδικό συμβούλιο για υπουργούς, που είπε ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου. Η αποσβεστική προθεσμία έχει συντρέξει. Ο ισχυρισμός ότι δεν συνδέεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων εξυπηρετεί αποκλειστικώς τη διατύπωση πολιτικού επιχειρήματος, δυσμενούς για τους κρινομένους. Εξυπηρετεί όσους σε αυτό θεμελιώνουν ευνοϊκά για την παράταξή τους πολιτικά επιχειρήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή