Καρναβαλιστές σε δράση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελάσεις, χοροί, παιχνίδια, ακόμα και λαμπαδηφορίες έχουν στα προγράμματά τους έξι από τα πιο γνωστά ελληνικά καρναβάλια και μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε από κοντά.

ΠΑΤΡΑ

Η αχαϊκή πρωτεύουσα φιλοξενεί το μεγαλύτερο   ελληνικό καρναβάλι και προσελκύει κάθε χρόνο τους πιο φανατικούς λάτρεις της Αποκριάς με ένα πρόγραμμα που έχει κάτι για τον καθένα: θέατρο δρόμου (στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου 15/2), μπουρμπούλια –χορός μασκέ, φέτος με άρωμα ’80s– με τη συμμετοχή της Πωλίνας και του Χαριτοδιπλωμένου (στα Αστέρια 14 και 15/2), παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού (κανονικού και διαδικτυακού), εργαστήρι ζωγραφικής, με τους εικαστικούς να αντλούν έμπνευση από μουσικά κομμάτια (16/2), σοκολατοπόλεμο (17/2), τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής και την τελετή λήξης με συναυλία και πυροτεχνήματα (18/2).



ΞΑΝΘΗ

Η περίοδος της Αποκριάς δίνει την ευκαιρία στους Ξανθιώτες να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό την πλούσια λαογραφική παράδοση της περιοχής – τα θρακικά έθιμα, τα λαϊκά γαμοτράγουδα, τα μασάλια της Αποκριάς. Μη χάσετε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος υπόγειος» για τον μελετητή του λαϊκού πολιτισμού Ηλία Πετρόπουλο (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο 12/2), την έκθεση για τον βλαχόφωνο ελληνισμό (Κτίριο ΠΑΚΕΘΡΑ έως 18/2), την ξενάγηση στην Παλιά Ξάνθη με επαγγελματία ξεναγό (καθημερινά) και φυσικά το μεγάλο καρναβαλικό δρώμενο: το κάψιμο του Τζάρου στον ποταμό Κόσυνθο (18/2).  


ΡΕΘΥΜΝΟ


Περισσότερα από 100 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρνάβαλου στο Ρέθυμνο πάνω σε έναν θρόνο-μαντολίνο, θέτοντας τις βάσεις για να αναπτυχθεί το φημισμένο πλέον ρεθεμνιώτικο καρναβάλι. Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Φεστιβάλ Πόλης, στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος όλες οι ερασιτεχνικές μπάντες της Κρήτης (πλατεία Μικρασιατών 11-15/2), ποδηλατοβόλτα με μασκαρεμένους τους αναβάτες και τα ποδήλατά τους (πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη 15/2), κρητικές καντάδες (16/2), νυχτερινή παρέλαση και συναυλία με τους Groovetica (17/2). H τελετή λήξης θα λάβει χώρα στην παραλία με καύση του άρματος του Καρνάβαλου (18/2).     



ΖΑΚΥΝΘΟΣ


Πληθωρικό και κεφάτο, το ζακυνθινό καρναβάλι έχει ιταλιάνικο στυλ και παρουσιάζει δρώμενα διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Περάστε από το πάρτι της Καρναβαλούπολης για να δείτε Αρλεκίνους να μαγειρεύουν και να παίζουν (πλατεία Σολωμού 15/2), παρακολουθήστε το συγκρότημα «Φιόρο του Λεβάντε» να χορεύει καντρίλιες και αστικoύς χορούς εποχής σε μια παραδοσιακή ζακυνθινή βραδιά, στην οποία θα σεργιανίσετε από την πλατεία των Αγίων Σαράντα έως την πλατεία Αγίου Μάρκου με τη μαντολινάτα «Ζάκυνθος 1958» (16/2), και τέλος συνοδεύστε τον Κόντε Καρνάβαλο στην πορεία του για να παραδοθεί στην πυρά (18/2). 



ΝΑΥΠΛΙΟ


Το αναπλιώτικο καρναβάλι προσφέρει αφορμή στους Αθηναίους για μια μικρή αποκριάτικη εκδρομή έως την αργολική πρωτεύουσα. Αξίζει να παρακολουθήσετε τα δρώμενα του «Βενετσιάνικου Ναυπλίου» σε ένα υπερθέαμα της Κομέντια ντελ Άρτε, με καρναβαλιστές που παρασύρονται από Ντόμινο και χορεύουν ταραντέλα (17/2), αλλά και την αναβίωση του Αρβανίτικου Γάμου από την τοπική κοινότητα Μιδέας, με βραστό στα καζάνια και γλέντι με φωτιές (17/2). Την τελευταία Κυριακή (18/2) δείτε την παρέλαση και έπειτα κατευθυνθείτε προς την πλατεία Συντάγματος για μια λάτιν βραδιά με σάλσα και μπατσάτα από τους Paso Latino.    



ΝΑΞΟΣ


Το διασημότερο καρναβάλι των Κυκλάδων κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς. Το βράδυ της Παρασκευής (16/2) κοντά στον ναό του Απόλλωνα θα λάβουν χώρα τα Πιθοίγια –η πρώτη ημέρα της αρχαίας γιορτής των Ανθεστηρίων, όπου ανοίγονταν οι πίθοι του νέου κρασιού– με τη συμμετοχή Σατύρων και Μαινάδων, το Σάββατο (17/2) θα πραγματοποιηθεί η λαμπαδηφορία στην οποία συμμετέχει και το κοινό και την Κυριακή (18/2) η μεγάλη παρέλαση. Ξεχωριστό χρώμα δίνουν και τα δρώμενα των αξιώτικων χωριών, όπως είναι οι Κουδουνάτοι στην Απείρανθο και οι Κορδελάτοι στο Αγερσανί (18/2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή