Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ N. Ντιμιτρόφ είχε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σήμερα οι δύο υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του OHE, Μάθιου Νίμιτς.

Αναφορά στο θέμα του Σκοπιανού έκανε νωρίτερα στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας:

«Έχουμε αναλάβει να κλείσουμε ένα κεφάλαιο με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ορισμένοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν ισχύει αυτό. Δεν αγνοούμε κανέναν. Όμως θα ήθελα να αναρωτηθώ ποιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. Είναι το μήνυμα της ελληνικότητας της ιστορίας του Μ. Αλεξάνδρου; Κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση; Αν είναι έτσι είναι λάθος. Ή μήπως το μήνυμα είναι μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν είναι έτσι, τότε είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε τα εξής:

«Ούτε αυτή ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Της προσωρινής ονομασίας πΓΔΜ. Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Να σταματήσουν οι γείτονες να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό.

Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα, όπως με την μετονομασία του αεροδρομίου. Και να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή